ЗдравеПУЛС

Заеха часовете за безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ за минути

По-голямата част от записалите се са здравно неосигурени

Поради големия интерес към кампанията за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта по-голямата част от часовете за прегледи са били заети до средата на седмицата. Днес, след напомнящото съобщение за провеждане на кампанията, са записани последните пациенти, които ще могат да бъдат прегледани и консултирани през двуседмичната безплатна акция на Клиниката по очни болести, обясни нейният началник проф. д-р Нели Сивкова. Тя уточни, че при записванията е станало ясно, че повечето от желаещите да се включат в кампанията за скрининг на глаукома и катаракта не са здравно осигурени. За разлика от останалите, тази група пациенти винаги са по-активни при безплатни кампании на клиниката и освен че са сред първите записали се, заемат повечето от предвидените места за преглед,  каза проф. Сивкова.

Тя уточни, че по време на двуседмичната кампания ще бъдат преглеждани по 10 души дневно, т.е. общо 100 души за цялата кампания.

В УМБАЛ „Свети Георги“ ежегодно се провеждат безплатни консултации и прегледи, посветени на  Световната седмица за борба с глаукомата, припомни проф. Сивкова. В международен мащаб тя продължава от 8 до 14 март, но заради големия интерес към прегледите през последните години Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ отделя минимум по 2 седмици. На записалите се ще бъде направено измерване на очното налягане, за да се прогнозира евентуалното развиване на глаукома или катаракта (вътрешно перде).

Клиниката ще продължи да организира безплатни прегледи за глаукома и катаракта и в следващите години.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване, обясни проф. Сивкова. Тя допълни, че много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – т.нар. старческа катаракта. Затова, когато се провежда скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за търсене и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено, каза проф. Сивкова.

Очните лекари препоръчват на всички над 50-годишна възраст да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за  поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина