ЗдравеПУЛС

В местния парламент питат: КОЙ фалира „Св. Мина”?

ДСБ и патриоти поискаха да бъде потърсена отговорност от виновниците за състоянието на общинското здравно заведение

Стартира процесът по вливането на Първа във Втора градска болница

Кой натрупа задълженията на „Св. Мина”? Кой ще носи отговорността за фалита за общинското здравно заведение? Кой ще потърси тази отговорност? Тези въпроси свистяха в залата на местния парламент днес, където бе решено да се стартира процедурата по сливането на Първа с Втора градска болница. Съветници от ДСБ и ПФ повдигнаха въпросите за търсенето на отговорност за финансовото състояние на „Св. Мина”, но мнозинството не отговори дали това ще се случи. Работа на прокуратурата е, не на общинския съвет, чу се от групата на ГЕРБ по време на дебатите по точката.

Отново не си извадихме изводите. Питам дали ще търсим отговорност на виновните за състоянието на „Св. Мина”, обърна се към всички в залата Божидар Здравков. Зад думите му застанаха Лилия Учкунова и Слави Георгиев. Вторият атакува вносителите на предложението за вливането на „Св. Мина” в „Св. Пантелеймон” заради липсата на ясна и задълбочена стратегия. Защо общината толкова години си затваря очите при трупането на тези големи дългове на „Св. Мина”?, попита Слави Георгиев, но отговор не получи. Той призова да се чуе мнението на директора на „Св. Пантелеймон” относно сливането, тъй като има опасност „Св. Мина” да завлече иначе намиращата се в добро финансово здраве болница. Да не стане така, че да ликвидираме и Втора градска болница. Неизвестно е какво ще стане със сградния фонд на „Св. Мина” и с персонала й. Доколкото дочувам има различни интереси за сградата край Централна гара. Защо зам.-кметът Розалин Петков не идва в комисиите, за да обсъждаме тези важни въпроси, продължи с въпросите Слави Георгиев.  

Самият Петков каза от трибуната, че днес само стартира процедурата по сливането. До него ще се стигне след 4-месечен одит от независими експерти в „Св. Мина”, след който ще се реши точно какво ще се прави. Зам.-кметът прие предложението на патриота Александър Сиди за сформиране на временна комисия към ОбС, която да прегледа обстойно всички материали и да влезе дълбоко в казуса и процеса по сливане на двете болници. Освен старт на процеса по сливане, съветниците днес гласуваха и осигуряване на 214 хиляди лева от общинския бюджет за дължими заплати на персонала на „Св. Мина”.

Процедурата по вливане на „Св. Мина” в „Св. Пантелеймон” е единственият възможен начин за спасяване на болницата. Обединени, двете болници ще могат да изпълняват повече клинични пътеки, ще дават по-добра услуга и ще осигурят повече работа на служителите. От следващата бюджетна година предвиждаме около 2 милиона лева за „Св. Мина” за изплащане стари задължения, за реализиране на самия процес по вливане и за дейности, необходими за функциониране на болницата, тъй като в момента там има проблем с клиничните пътеки. Надяваме се до лятото да финализираме процеса, каза кметът Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина