ЗдравеПУЛС

Уникална операция извършиха лекарите от УМБЛ „Свети Георги“

Уникална операция извършиха лекари от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги”

36-годишната пациенткаПроф. Ставрев и д-р ЧипраковИзключително сложна операция на 36-годишна жена, пострадала тежко при катастрофа в Кърджали, извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Първоначално, пациентката била приета с тежка тазова фрактура в болницата в Кърджали, а след това – пренасочена към Университетска болница в Пловдив, където вчера е оперирана. Особеното в случая е, че за извършването на хирургичната интервенция лекарите са преминали през т.нар. „корона на смъртта“, съобщи началникът на клиниката проф. Владимир Ставрев. По думите му това е зона, през която минават много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високо рискова. 

Никога такъв тип счупвания не се оперират по спешност. Пациентите с подобни травми изпадат в хеморагичен шок и не могат да бъдат оперирани, докато състоянието им не се стабилизира напълно, обясни сериозността на случая проф. Ставрев. След два дни преливане на кръв и лечение, състоянието на пострадалата жена се стабилизирало и това позволило на лекарите да я оперират на 18 юни.

Петчасовата операция е извършена от екип под ръководството на проф. Владимир Ставрев, включващ още: д-р Иван Чирпъков, анестезиолог доц. Казийска и ст. сестра Маргарита Стоянова. Поради сложността и спецификата на интервенцията е повикан и специалист от Клиниката по съдова хирургия – д-р Евгений Иванов, казаха от Университетската болница в Пловдив. И подчертаха, че за първи път подобна операция се извършва в лечебно заведение извън столицата.

Хирургическата интервенция е извършена чрез „достъп на Стопа“ – лекарите са преминали през т.нар. „корона на смъртта“. Това е зона с много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев, като добави, че засягането на бедрената артерия или вена води до кръвозагуба от приблизително литър и половина за две минути, което може да е фатално за пациента.

По време на операцията на жената са поставени три специални рекунструктивни плаки с винтове. Според проф. Ставрев стабилната вътрешна фиксация и незабавното раздвижване, които лекарите са приложили при тази пациентка, са най-съвременното лечение за подобни травми. До скоро случаи като този са лекувани чрез екстензии, при които пациентът е прикован на легло в продължение на 2-3 месеца с тежести, които да разпънат засегнатите кости, обясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология.

Благодарение на лечението и постоянните грижи на лекарите в УМБАЛ „Свети Георги” 36-годишната жена се възстановява бързо и ще бъде изписана след 5-6 дни. Тя няма да може да стъпва на оперирания крак в рамките на месец, но след това ще се възстанови изцяло и ще се движи напълно нормално, казаха от здравното заведение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина