ЗдравеПУЛС

УМБАЛ получи операционен микроскоп от най-висок клас от Българската коледа

Високотехнологичният апарат е на стойност 115 хил. лева, с него ще се извършва високоспециализирана очна хирургия при деца до 18 години

Операционен микроскоп от най-висок клас получи УМБАЛ „Свети Георги“  от Благотворителната инициатива на „Българската Коледа“. Апаратът HAAG – STREIT – SURGICAL модел HSHi – RNEO 900A е предназначен за Клиниката по очни болести. С него ще се извършват операции на преден и заден очен сегмент, защото е с  много подходяща система за тяхната визуализация. Микроскопът има вградено асистентско място с възможност за регулиране на фокуса и увеличението независимо от оператора. Разполага и с витреоратинална система за широкоъгълно неконтактно наблюдение на очното дъно по време на витреоретинални операции, с изключително прецизен окуляр както за хирурга, така и за асистента му. Към апарата е монтирана камера за извършване на запис на интервенциите.

Вече е проведено е обучение на персонала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ за работа с тази високотехнологична техника.

Предназначението на новата придобивка е основно за високоспециализирана вътреочна хирургия – лечение на вродена катаракта, вродена глаукова, травматични случаи в детска възраст, невропатии при недоносените. С операционния микроскоп ще се извършва оперативно лечение на деца от 0 до 18 години. Стойността му е 115 хил. лева.

„Българската Коледа” е благотворителна инициатива под патронажа на Президента на България, която набира средства за лечението на болни български деца. Темата на Кампания 2013/2014 г. е „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. За да има по-малко деца с увредено зрение и слух, „Българска Коледа” кампания 2013/2014 г., си постави за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобрявана на ранната диагностика и активното съвременно лечение на тези заболявания, чрез подобряване на оборудването си и разширяване на компетентността на специалистите работещи в тях.

Организатори на „Бълкарската Коледа“ са Администрацията на Президента, Българската национална телевизия и Нова ТВ. Генерални партньори са трите мобилни оператора в страната и Народен театър „Иван Вазов“. Инициативата се осъществява с медийното партньорство на вестниците: „24 часа“, „Стандарт“, „Труд“; bTV; списанията „Осем“ и „9 месеца“; Информационна агенция „Фокус“, интернет базираните медии: Economic.bg,  Kmeta.bg, „Предприемач“; Асоциация „Дигитална външна реклама“; Българското национално радио, „Дарик Радио“ и Radio BG – London.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина