ЗдравеПУЛС

Рачков, Бате Енчо и малки пациенти от УМБАЛ направиха слънце от цветя в болницата

Актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо засадиха цветя във формата на слънце в УМБАЛ Св. Георги заедно с малките пациенти на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Това стана по време на първото за годината специално събитие на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ – „Имало една пролет“. С облагородяването на градинката за игра към клиниката бе поставено началото на серия от планирани за 2015 г. активности в рамките на аниматорската програма за подобряване на болничната среда.

Събитието протече под формата на детски празник, на който актьорите се забавляваха заедно с малките пациенти и разиграха приказката победител във Фейсбук анкетата на „Приказки без край“ за месец март – „Сливи за смет“. Накрая всички гости на „Имало една пролет“ получиха като подарък семена от детелина, символ на новото начало, късмета, щастието и любовта, както и тениски с автограф и щампи на лично сътворени от Рачков и Бате Енчо рисунки.

Националната инициатива „Приказки без край“ се реализира в България от месец ноември 2012 г. от ГлаксоСмитКлайн и „Панадол Бебе“ с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Целта й е да намали болничния стрес и да подобри престоя на децата в лечебните заведения с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки. До момента към инициативата са присъединени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а екипите на „Приказки без край“ върнаха усмивките на около 7000 малки пациенти.

През 2015 г. дейностите в рамките на националната инициатива ще се разраснат, както по отношение на активностите за подобряване на болничния престой на децата, така и към подобряване на болничната среда и въвличането на повече ангажирани с нея партньори. През месец април известният фотограф Дилян Марков ще започне да провежда в лечебните заведения фото арт терапия. Той ще дава на малките пациенти важни практични съвети за работата с фотоапарат и заснемането на красиви снимки, а децата ще имат възможност да упражнят придобитите знания и да получат грамота за „Млад фотограф“. Фото арт терапията е модерен и ефективен начин за развиване на детското въображение и придобиване на умения, които от своя страна ще допринесат за справяне със стресиращата болнична обстановка. През втората половина на годината „Приказки без край“ ще подобри болничния престой на децата и с помощта на музикална терапия.
По време на събитието в УМБАЛ Св. Георги бе представено тримесечно анкетно проучване по метода на анкетата за самостоятелно попълване сред деца, участвали в програма „Приказки без край” и техните родител. Данните сочат, че за децата на възраст 8-16 г. програмата носи разнообразие и занимание с интересни неща (99%) във времето, прекарано в болницата. 96% от всички анкетирани деца споделят, че благодарение на занятията се чувстват и по-спокойни по време на престоя си. Родителската оценка по отношение на полезността на програмата за техните деца е с резултат – 8.91 при максимална степен на оценка 10. Според родителите най-големият успех на програмата е в това, че успява да подпомогне детето в адаптацията му към болничната среда и да подобри неговото общо психично здраве (85%). При 89% от родителите провеждането на „Приказки без край” е провокирало повече теми, по които да общуват с децата си. Родителите споделя, че подкрепят програмата и че биха искали тя да се провежда по-често и да бъде по-продължителна. Проучването за отражението на аниматорската програма върху малките пациенти и техните родители ще продължи да се провежда и в следващите месеци.

Участие в събитието взеха доц. Мария Спасова от Детската онкохематология на Клиниката по детски и генетични заболявания, медицински специалисти от клиниката, както и представители на „ГлаксоСмитКлайн“, България.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина