ЗдравеПУЛС

Променят в движение културния календар, прекрояват финансирането

На сесията ще бъдат предложени орязвания на парите за някои събития за сметка на други

Натрупаното напрежение с общинското финансиране на арт сектора ще бъде туширано с промяна на културния календар в движение. Такива заявки и очаквания летят от община Пловдив. Предложеният за гласуване на общинската сесия в четвъртък документ, на база който администрацията ще разпредели за културно съдържание през 2016-та над 1,4 милиона лева, ще бъде преправен на коленце, а на самото заседание на местния парламент ще бъдат предложени корекции в така планирания календар. Заявките на този етап са, че едни събития ще бъдат с орязани бюджети за сметка на други. Как точно ще бъдат разпределени финансите и кой ще бъде скастрен, ще се разбере в залата на ОбС.

Оказа се, че липсващите в културния календар супер успешни събития Капана Фест и Пловдив Джаз Фест са отпаднали по обективни причини, поне по думите на представители на администрацията. Организаторите на фестивала в Капана не са се справили с попълването на документацията, а джаз маратонът ще бъде финансиран от Фондация Пловдив 2019. Тя трябва да разпредели 400 хиляди лева за събития тази година, като се очаква съвсем скоро да бъде обявена и отворената покана към всички културни оператори и артисти. Фондацията обаче ще разполага с въпросните средства само тогава, когато дойдат първите обещани от държавата пари за проекта Пловдив Културна столица на Европа.

Всъщност попълването на документацията се оказва сериозен проблем при кандидатстването за общински средства за организиране на културни събития. Голям процент от внесените предложения не отговарят чисто документално на условията и са били отхвърлени поради тази причина. С корекции обаче те ще имат втори шанс, веднага щом от Фондацията отворят портфейла. Което пък ще се случи с идването на парите от София.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина