ЗдравеПУЛС

Пловдивският бизнес съвсем се сниши и замлъкна

Инвестиционният климат в града е преобладаващо общински и в очакване на военните

Автор: Надя Петрова ∗

Инвестиционният климат  в Пловдив е преобладаващо … общински. Това се вижда много ясно от градските новини. Толкова рядко, да не кажем никак, се среща информация за частна инвестиция в града. И не че няма такива, но са или твърде малки, или искат да останат скрити.  Единствено кметът Иван Тотев е ангажиран в правенето на първи копки. Дори и при старта на най-голямата тази година фирмена инвестиция пак кметът  хвана кирката. Става въпрос за първата копка на Офис парк Пловдив на бул. „Свобода“ зад мол „Пловдив“, която бе направена през март. Инвестицията е на „Галакси инвестмънт груп“.

По данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2015 г. община Пловдив е издала разрешителни за строежа на 144 жилищни сгради, още 8 административни и 139 други. В строеж са 60 жилищни, 6 административни и 70 други сгради.

На този фон какви са идеите на Бизнес експертния съвет (БЕС) – градското сдружение на малките и средни компании? То бе създадено точно преди кризата да попари икономиката на града – през 2007 г. С около една трета са намалели фирмите, които членуваха в него и в момента те са 23. Назад са времената, когато БЕС обявяваха на пресконференции идеите и намеренията си.

„Смятаме, че нашите искания за повече прозрачност, предвидимост и диалог с бизнеса са изпълнени в голяма степен“, заяви арх. Илко Николов, който освен председател на Общинския съвет е и зам.-председател на Бизнес експертния съвет.

През август членовете на БЕС ще имат регулярна годишна среща с Иван Тотев. „Основен проблем на бизнеса е комуникацията с общинската администрация“, посочи една от темите, които ще се разискват с кмета, арх. Николов . Според него средните нива на администрацията лесно компрометират идеите на кмета. Например, общинските правила казват, че услугите към фирмите трябва да се извършат в рамките на 30 дни. Същественият проблем е, че входираното искане стои 29 дни без да му се обръща внимание, а на 30-ия ден чиновникът го връща с някаква забележка.  Друго, което пречи , е че шестте  районни администрации тълкуват по различен начин поискани от бизнеса услуги . Няма унификация и това е объркващо, посочи арх. Илко Николов.

Мегапроектът, който наистина ще превърне Пловдив в град на иновациите и модерната индустрия е изграждането на високотехнологичен парк "Агрофуд Тех". БЕС изцяло подкрепя идеята, но осъществяването ѝ тече мудно. Аграрният център ще е разположен на  „Гладно поле“ (срещу парк „Лаута“) върху 600 дка. Земята е собственост на военното министерство, което трябва да я прехвърли на общината. Но ведомството го прави „на час по лъжичка“. Към момента с общински статут са вече над 100 дка, поясни арх. Николов. Военното министерство не ги дава безвъзмездно, а срещу бартери и дейности. Прехвърлени са предимно периферни терени.

Когато изграждането на този „Агрофуд Тех“ парк е станало публично достояние преди две години са се появили големи фирми, които са предложили публично-частно партньорство на общината, разказа зам.-председателят на БЕС. Проблемът обаче е именно в бавното придобиване на собственост на целия терен. Иначе има изготвен проект, който показва къде ще минават улиците. Очертани са  зоната за научна дейност, зоната за образование, жилищната зона и зоната за обществени функции. Последната ще стане вторият административен център на града. Около 1.2 млрд лв. е прогнозната стойност на този проект, от които  около 200 млн. са държавно финансиране.

В София има вече изграден IT-парк на Околовръстното шосе, което е станало и с помощта на президента Росен Плевнелиев. Функционира перфектно, общината печели, но нас ни бави липсата на достатъчно големи общински територии, коментира Илко Николов.

Относно състоянието на градския бизнес, зам.-председателят на БЕС не вижда сериозен отлив. За съжаление общината е изпуснала немски индустриален инвеститор, който е имал намерение да изгради предприятие в район „Тракия“ с 300-400 работни места. В последния момент той предпочел София. Бизнес форумите и срещите с китайски делегации са чести и може би след време ще родят инвестиции, но към момента такива няма.

Доста фирми от ITсектора избраха да работят в Пловдив. Стотици специалисти в сферата на компютърните технологии се установиха в града на тепетата, отбеляза арх. Николов. Аутсорсингът също открива нови работни места. Туризмът се разраства по данни на статистиката.

В същото време обаче, отново според НСИ, средната работна заплата в Пловдивска област през март е 767 лв., докато в София е 1206, в Стара Загора 913, във Варна 836, а в Бургас 773 лева.

На фона на очакванията на БЕС за по-чувствително подобряване на бизнес климата, община Пловдив е най-големият „производител“ на инвестиционни новини от началото на годината.

През януари кметът Тотев направи първа копка на Младежки център в парк „Отдих и култура“, който се изгражда с европейски средства и ще струва 1.147 млн. евро. Пет месеца по-късно последва нова първа копка в близост за изграждането на място за детски игри и три футболни игрища, волейболни и баскетболни площадки, заедно с фитнес на открито. Тук инвеститор е общината с 1.5 млн. лв. 

В началото на юни тръгна изграждането на паркинг при Колодрума върху 6 дка, който ще е за 2 млн. лв.

На 12 юни с третата по ред първа копка започна строителството на новия зоопарк. Финансирането е държавно – 4 млн. лв.

С европейски средства стартира през юни и създаването на 48 велоалеи за почти 14 млн. лв.

∗ Авторът е издател на електронния вестник Agroplovdiv.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина