ЗдравеПУЛС

Пловдив е първият град в страната, започващ работа по проекта „Региони в растеж“

80 милиона лева ще се влеят в града под тепетата за облагородяване на 3 градски зони само на първи етап

Зоните, които ще бъдат подложени на обновление, са район „Западен“, Централна Гара и Гладно поле

Годината започва особено обнадеждаващо за античния град. Още в самото начало на 2016-та завършиха първите стъпки към съставянето на новия програмен период за следващите 7 години, в които общината ще работи по възможностите, които дават европейските фондове.

Една от възможностите, от които ще се възползва градът ни, е оперативната програма „Региони в растеж“, в която Пловдив зае първото място. За финансиране са кандидатствали общо 39 града в страната, 9 от които имат изготвени инвестиционни програми. Единственият, който вече има одобрена програма и започва работа, е Пловдив.

Всички градове, които ще започнат работа по програмата стартират с определена сума, която е 80 млн. лева за всеки. Тези от тях, които се забавят с усвояването на парите обаче, е напълно вероятно да не продължат работа по програмата и техните субсидии да бъдат спрени. Градът под тепетата започва изпълнението на проектите 6 месеца по-рано, което няма как да не донесе ползи на жителите му. При отлично представяне на първия етап от усвояване на финансирането, програмата ще продължи, като се очаква максималната сума, която в възможно да се влее в града ни, да достигне до 1 млрд. лева.

Само до 2018-та година се очаква да се изпълнят 50% от проектите на обща стойност 80 млн. лева. Вече има одобрени проекти и са сключени договори за някои от тях. Те ще обхващат облагородяването на 3 зони в града: район „Западен“, Централна гара и Гладно поле, като за всяка от зоните се предвижда пълно облагородяване.

За да стигнем до тук, бе много важно, че още през 2006-та година започнахме работа и приехме общия устройствен план за визията на града през следващите 20 години, каза Тотев. Той сподели още, че е имало дебати относно кои зони и колко голяма да бъде площта, която ще попадне в центъра на действията. Концентрацията на по-малко място с по-голям ефект прави промяната по-осезаема, а градоначалникът обеща, че няма да има квадратен метър в район „Западен“, който да не попадне под предстоящото обновление.

Освен подготвените проекти до момента, в резерв има други такива, които са на обща стойност 39 милиона лева. През следващите 20 години се предвижда разширяването на облагородяването на всяка една от зоните, докато не се обхване цялата площ на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина