ЗдравеПУЛС

Пиетро Луиджи Гия гледа как складът на Кудоглу изгаря

Част от орнаментите, намиращите се по фасата на сградата

 

Бившият почетен консул на Италия многократно е предупреждаван да обезопаси сградата

Един от собствениците на вече почти опожареният тютюнев склад – Пиетро Луиджи Гия, се намира пред огнената стихия и безмълвно наблюдава злата участ, която застигна великолепната сграда. Макар че живее от 10 години в България, Гия отказа да коментира случилото се, като направи знак с ръце, че не разбира български език и знае какви въпроси му задаваме.

Той многократно бе предупреден, че сградата, която е наследена от фамилията Кудоглу, е опасна и трябва да бъде обезопасена, за да не се случи трагедия, която не може да бъде поправена. Той огради постройката с метални ламарини, но не се погрижи за самата нея, а сега само наблюдава как огромните пламъци се разпростират от основите до върха на самото здание.

Това е един от най-пищно украсените тютюневи складове, върху чиято фасада са изобразени глави и цветни венци. До момента, все още има надежда фасадата на склада да бъде спасена, но пловдивчани са потресени от размерите на стихията и споделят, че не са виждали такъв пожар през живота си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. В града се вихри тотално беззаконие, безнаказаност и феодализъм. От столица на културата Пловдив се превръща в дълбока безпросветна провинция! Жалко!

  2. „Той многократно бе предупреден“, а сега пишете – гледа безучастно. Е няма ли кой, община, НИПКН, ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ ДА ГО НАКАРАТ ДА ВЪЗСТАНОВИ ЗАГУБЕНОТО. Община, ако няма, документи, снимки, история има много, за да се установи какво е загубено.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина