ЗдравеПУЛС

Общината все още иска да включи Тютюневият град в „2019-та”

Иван Тотев: Проектът за Тютюневият град за „Пловдив 2019” ще остане. Ще фокусираме усилията си върху него

Едва двадесет човека протестираха, които не бяха допуснати да влезнат вътре в сградата на Общината

Общината благодари на Министерството на вътрешните работи и на пожарната за адекватната и професионална работа при пожарите в събота. С това започна заявлението си инж. Иван Тотев, който призна, че и полицаите и огнеборците са се справили много добре и не са позволили огънят да премине и в пети склад, който е цигарена фабрика и в който има много запалителни вещества.

Аз не съм човек, който се плаши лесно, но в събота вечер изпитах голям страх, докато наблюдавах пламъците, споделя кметът на Пловдив.

Следват редица експертизи, които да уточнят причината за инцидента. Самият кмет не може и не иска да повярва, че е палеж.

Акълът ми не побира някой да е способен да запали складовете нарочно, рискувайки животите на толкова много хора в околността. Не мога да си представя такова човешко същество. Ако все пак се окаже, че е умишлено престъпление, виновникът ще поеме най-тежкото наказание за делата си, споделя той.

Въпреки това, хората са убедени, че огънят не е случаен, затова организират протести. Такъв имаше и днес пред общината, но бройката на дошлите бе нищожна, най-вероятно заради работния ден. Разбира се, никой не знае кой е виновен, но се споменава червената мафия, собствениците и още много.

 

Обратно в заседателната зала обаче, Иван Тотев обясни, че складовете никога не са били собственост на Общината. Те винаги са били частни. Работата на Общината е до сряда вечерта да се изготви напълно плана за безопасност и здраве на гражданите, за да могат да отворят поне част от отсечката по ул. „Иван Вазов” за преминаване. В момента министър Вежди Рашидов е на мястото и е предложил да се иницира работна група, която да възвърне функционалността на постройките, в разбирателство със собствениците им. Тотев призна, че до този момент не е имало заявления, подадени молби или проекти в Общината от страна на собствениците за строенето на бъдещи имоти на мястото на складовете. В рамките на един месец комисия ще работи по случая и ще изготви предписание, което ще бъде предоставено на собствениците.

Общината все още е твърдо решена Тютюневият град да процъфти и да бъде част от апликационната книга на „Пловдив 2019”. Ще бъде финансиран, а усилията ще се фокусират върху него.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. След като складовете са дарени от Кудоглу на общината, ако и да са били национализирани след 09.09.44 г., след влизането в сила на Закона за реституцията не би ли следвало те да бъдат върнати като собственост на общината? И ако да, защо са продадени и на кого? Или са останали в собствеността на Булгартабак и с някоя тъмна приватизационна сделка са продадени… Разбира се няма виновни, сигурно няма и архиви.

  2. защо тотев и стоянов държат пенка калинкова от бсп във фондацията и защо позволиха тя да включва частни складове в концепцията на пловдив културна столица, без никой да е искал съгласието на собствениците – пожарникарката още живее в ерата на общонародната собственост

  3. „Ще бъде финансиран, а усилията ще се фокусират върху него.“ – но с тънкото, неизказано доутичнение, че това ще бъде изпълнено от „нашите фирми“, естествено срещу съответните комисиони – ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина