ВластЗдравеНовиниПУЛС

Мобилни пунктове за консултации и тестове пред всички държавни болници до три дни (ВИДЕО)

От следващата седмица личните лекари ще могат да издават електронни направления за тестове за диагностика на Covid-19

„Националният координационен център работи само за институции, пациентите звънят на 112“

Мобилни пунктове за прегледи, тип фургон, трябва да има пред всяка болница, която е 100% държавна и тези които имат над 50 на 100 държавно участие. Това е разпоредил със заповед министърът на здравеопазването. Срокът за изпълнение е 6 ноември. В тях ще се консултират хора, които имат съмнения за коронавирусна инфекция и не са успели да се свържат с личен лекар. В пунктовете ще се правят и бързи антигенни тестове, уточни здравният министър Костадин  Ангелов.

„В четвъртък мисля, че в големите болници в София вече ще има такива пунктове, уточни министърът. Екипите ще са лекар и сестра, да може както да получат навременна консултация, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест. Идеята е максимално на много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната.“

Той уточни, че е най-правилно хората да се тестват, когато имат симптоми. За контактни лица без симптоми – не е необходимо.

По думите му, тече процес на договаряне на бързи антигенни тестове.

Министърът заяви в отговор на журналистически въпрос, че Националният координационен център в момента работи.

„Там сега има екип от 6 човека, които са от Пирогов. Извършихме тази сутрин проверка на всички телефонни линии, които са дадени. В центъра могат да звънят само институции:  болници, областни управители, ЦСМП-та , РЗИ-та и т.н.. Целта е да се вземат бързи решения във всяка ситуация. В него не може да звънят граждани. Пациентите звънят на 112,“ уточни Ангелов.

Министърът каза още, че до края на тази седмица се правят тестове за тези електронни направления, които личните лекари ще издават за тестуване на пациентите. Той добави, че още не е уточнено какъв тип ще са тези тестовете – антигенни или PCR.

Ангелов цитира отговор до МЗ на Националния център по заразни болести, според който, категорично резултатите от антигените тестове не могат да служат като база за всички мерки – изолация, карантина и т.н. – разписани в заповедта му.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина