ЗдравеПУЛС

Майки с колички на протест пред общината

Не може да продължава тази дискриминация на майките студентки, коментира една от младите жени

В яслите, с малките заплати, които получават служителите там, никой не иска да се грижи за децата ни

Млади майки излязоха със своите невръстни деца на протест пред сградата на общината. Те негодуват срещу безхаберието на държавата спрямо децата им, а една от тях даже се закани, че ще дойде време, в което държавата ще им се моли да раждат, което съвсем не е много далече в бъдещето. Поради студеното време обаче, много майки се отказаха да дойдат на протеста в последния момент, поставяйки здравето на децата си на преден план. Други обаче грабнаха количките и се присъединиха към протеста, макар и по-късно.

Една от младите родители, придружена от двугодишното си дете, дори очакваше своята втора рожба. Според младите мами, държавата по никакъв начин не мотивира младите хора да дадат своя принос в прираста на България. Една от майките сподели, че парите, които взима по майчинство са под 400 лева месечно, а разходите на малчугана са около 600. Аз мога да изкарам един сезон с един чифт обувки, но малкия не може. Той расте с всяка седмица, дрешките и обувките постоянно му омаляват, а не само това са разходите, които се правят за него, казва разочарована жената.

Друга от протестиращите жени се обяви против дискриминацията на работещите майки студентки. В техните случаи, те са принудени да избират дали да вземат еднократна помощ от ВУЗ-а, в който учат, като размерът и е 2800 лв. или да работят, като се има предвид, че работещите майки не получават обезщетение. Как да се грижа за детето си и едновременно с това да плащам семестриалните си такси, пита възмутена младата майка, дошла на протеста с малчугана.

Друга от жените предложи периодът за майчинство да бъде скъсен на една година, но година, в която да получават справедливо обезщетение от държавата, с което да се грижат за малчугана, а след изтичането на тази една година младата мама да продължи спокойно работа. И тук се постави въпросът за детските ясли. Живея срещу ясли и виждам как прозорците на сградата са отворени през деня, само за да идват по-малко деца, каза една от майките. И как няма като никой не иска да работи за 400 лева, хората предпочитат да си стоят у дома, допълни тя.

Целия протест мина спокойно въпреки силното възмущение на жените от отношението на държавата към децата им. Към младите майки се присъединиха още няколко жени, чиито деца са по-големи, но присъстваха в знак на солидарност. Това не е прецедентен за страната протест. Днес в различни градове млади родители се събират, за да демонстрират негодуванието си. Много от младите семейства изнемогват при появата на нов член на семейството, а за второ дете изобщо не се говори.

Исканията на всички родители от инициативния комитет са 8 на брой, а ние ги прилагаме в оригинален вариант:

1. Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай – те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.

2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често

3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ

8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина