ЗдравеПУЛС

Как СОУ „Свети Патриарх Евтимий” става Училище на бъдещето

Гимназията стартира проект за създаване на модерен център по природни науки като финалист в конкурса на Фондация „Америка за България” за модернизацията на учебната среда

Наталия Митева: Вярваме, че високите постижения на младите българи в сферите на математиката, природните науки, инженерните науки и технологиите могат да са катализатор на икономическото развитие на страната ни

Наталия Митева, интервю на Стефка Георгиева

Наталия МитеваПловдивското СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е едно от 23-те училищата-финалисти в мащабния конкурс на Фондация „Америка за България“ за модернизация на учебната среда – „Училища на бъдещето“. Училището ще получи 150 000 лв. за създаване на модерен център по природни науки, наречен „От атома до Космоса“.  Общо 2.6 милиона лева ще дари Фондацията тази година. С тези средства ще бъдат финансирани 23-те училища-финалисти в конкурса на фондацията. С настоящото финансиране общата стойност на дарените от Фондацията средства за българските училища от 2009 г. до сега възлиза на 6 100 000 лева.

Всички 23 училища-финалисти ще бъдат отличени на официалното заключително събитие на Конкурса „Училища на бъдещето“, което ще се проведе на 9 юни, четвъртък, в Сити Марк Арт Център-София.

Наталия Митева е Програмен директор "Образование и библиотеки" във  Фондация "Америка за България". Присъединява се към екипа на Фондация "Америка за България" през 2011 г. след работа с различни програми на Американската агенция за международно развитие във Вашингтон (САЩ) и Сърбия. Работила е върху проучвания на индикаторите за участие в пазара на труда в развиващи се държави, индикатори и техники за наблюдение на интеграцията на имигранти и програми за защита на човешките права и за икономическо развитие в държави след военен конфликт. Наталия също е участвала в проекти на Програма на ООН за развитие (ПРООН) в България и е работила като експерт по разработване на стратегия за местно развитие по механизми за финансиране на Европейската Общност.

Наталия е стипендиант на Фондация "Ротари" през 2004 г., когато прекарва 3 месеца в Коста Рика. Има бакалавърска степен по международни отношения от Колумбия Колидж и магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ със специализация по международно развитие.

Тази година Фондация „Америка за България“ проведе мащабен конкурс за модернизация на учебната среда. В него се отличи пловдивското СОУ „Свети Патриарх Евтимий“. Разкажете ни повече за конкурса?

Конкурсът „Училища на бъдещето“ е част от инициативата на Фондация „Америка за България“ за модернизация на учебната среда в български държавни и общински училища. Тази година в него се включи рекордният брой от 270 училища от цялата страна с проектни предложения за създаване на различни по тип образователни центрове. Училищата имаха възможност да кандидатстват с иновативни идеи и проекти за четири вида пространства за учене: 1) центрове по природни науки/и математика; 2) центрове по езиково обучение; 3) центрове по информационни технологии/интерактивно обучение; 4) мултифункционални пространства. Новосъздадените центрове ще бъдат разработени така, че да насърчават смисленото използване на съвременни образователни методи и технологии, да поощрят практическата работа в училище, да повишат интерактивността на учебния процес и да въвлекат учениците в изследователска дейност за заобикалящия ги свят.

Големият брой кандидатури и високото им качество направиха конкуренцията изключително висока. Измежду 270-те кандидатури, постъпили от 133 различни населени места от 109 общини в България, Фондацията избра 45 полуфиналисти, които журито посети на място. Освен това, всички полуфиналисти защитиха идеите си в екипна презентации в София. Именно високото качество на проектните идеи накара експертното жури от екипа на Фондацията  да увеличи първоначално предвидените средства от 2 на 2.6 милиона лева, както и броя на училищата, които ще бъдат финансирани, от 15 на 23.

На фона на тази висока конкуренция, постижението на пловдивското СОУ „Свети Патриарх Евтимий“ е особено значимо.

С какво ви спечели идеята на СОУ „Патриарх Евтимий“ за финалисти в конкурса? С какво тя беше по-добра от останалите 269 кандидатстващи проекта?

Екипът на СОУ „Свети Патриарх Евтимий“ участва в конкурса не само с идея, а с детайлно разработен проект за създаване на модерен център по природни науки. Цялото устройство на центъра ще бъде подчинено на визията на училището за създаване на интерактивна образователна среда, която позволява по-широко разнообразие от образователни дейности, като например проектно-базирано обучение, лабораторна и експериментална работа и учене чрез правене.

Точно визията за развитие на училището на лидерския екип е един от критериите за подбор в конкурса. Другите основни критерии са съответствието на проектната идея, както на съвременните тенденции в образованието, така и на специфичните нужди на училището. Всички 23 училища, които достигнаха до финал, се отличиха по всички тези критерии.

Пловдивското СОУ „Патриарх Евтимий“ представи проектно предложение, което беше изключително детайлно обмислено, разработено и защитено. В училището видяхме мотивиран учителски екип, не просто готов, а вече прилагащ някои от най-съвременните методи и подходи в образованието.

Кога децата ще могат да влязат в новия Център по природни науки „От атома до Космоса“?

Реализацията на проектите във всички 23 училища-финалисти ще започне още това лято.  Целта е новите центрове да бъдат открити в началото на учебната 2017/2018 година.

Какъв съвет бихте дали на бъдещите кандидати – какво трябва да покаже едно училище, за да спечели конкурса?

Успешните кандидати в конкурса имат не само интересна и иновативна идея за това как да изглежда и какво да включва образователната среда, а и визия за това как тя ще се използва. Ясно предвиждат как образователните технологии ще бъдат смислено интегрирани в учебния процес. Имат добра представа за иновативните педагогически методи и практики, които новият център да им позволи. Съзнателно организират образователната среда по начин, който способства за развиването на важните за съвремието умения у учениците. И не на последно място, училищните екипи, които достигат на финала на конкурса, имат ясна представа за конкретните резултати и ефекти, които искат да постигнат чрез работата с учениците в новите образователни пространства.

Прави впечатление, че Фондация „Америка за България“ има различни проекти за подпомагане на образованието по природни науки. Защо сте се фокусирали в тази област?

Вярваме, че високите постижения на младите българи в сферите на математиката, природните науки, инженерните науки и технологиите могат да са катализатор на икономическото развитие на страната ни. За съжаление, през последните години наблюдаваме спад в интереса на младите хора да преследват кариера в тези области. Със същата тенденция се борят и много западни страни, въпреки че, в следствие на технологичната революция и други фактори на съвремието, светът все повече се нуждае от специалисти в тези области. Това е възможност на страната ни да обърне тенденцията на спадащия интерес към тези науки и да се превърне във високо ефективна „икономика на знанието“. За целта, разбира се, са необходими условия и предпоставки. Модерната образователна среда, даваща възможност за  практическа работа по природни науки, е едно от тези условия. Съвременният начин на преподаване на всички тези науки—също. Точно  затова, Фондацията подкрепя разнообразие от проекти и програми, целящи да насърчат интереса и развият уменията на българските ученици в областта на науките и технологиите.

Чрез програмата „Училища на бъдещето“ за последните 6 години успяхме да възродим кабинетите и лабораториите по природни науки в редица български училища. Работим не само върху средата, като необходимо условие българските ученици да се развиват в сферата на науките. Повече от 5 години осигуряваме подготовката и участието на националните отбори по природни науки в най-престижните международни олимпиади и състезания. Дългосрочно сме подкрепили и Ученическия институт по математика и информатика, както и програмата “Космически предизвикателства”, в рамките на която, български младежи участват в лекции, дискусии и практически сесии, водени от експерти от НАСА и Европейската космическа агенция.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина