ЗдравеПУЛС

И музеите скачат на протест

„Ден на недоволството“ обявяват служителите в сектора

Възможно е музеите да затворят врати от началото на 2016-та

Гражданското недоволство в цялата страна се покачва с всяка изминала минута, а редица институции вече са на прага на търпението си. Работещите в музеите също не успяха да сдържат разочарованието си от цялата система,но бюджетът за 2016-та година вече преля чашата и всички служители ще кажат НЕ на мизерията, в която са принудени да работят.

Заедно с колегите си от Народна библиотека „Иван Вазов“, служителите в музеите ще изразят недоволството си на 24-ти ноември. Музейните работници споделят, че те са на ръба на оцеляването от много време и са били готови за протестни действия още когато имаше жестоки съкращения в сектора. Тогава община Пловдив им подаде ръка и пое разходите по 2 щатни бройки, за да могат специалистите да останат по местата си. За съжаление, вместо да се разрешат, проблемите стават все по сериозни. 

В музеите работят над 3000 души, 1/3 от които са специалисти с висше образование и са принудени да продават труда и знанията си за минималните средства от 400 – 450 лева месечно. Начална заплата от 400 лв. за човек, завършил магистърска степен е подигравка. Затова синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ организираха протестните действия. Освен това, всички служители в музеите са се подписали в декларация, адресирана до Бойко Борисов и Цецка Цачева, заставайки зад своето НЕ на мизерията в музеите.
Действията на специалистите ще бъдат премерени и с финес. В знак на недоволството си, вместо билетчета за вход, те ще раздават подобни напечатани хартийки, на които ще пише „стачка“. Много от обектите ще бъдат с отворени врати и няма да таксуват желаещите да влязат в тях.

От сектора са категорични, че ако не бъдат предприети мерки срещу настоящата катастрофална ситуация, обектите могат да затворят залите си за посетители от началото на новата година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Бъдещето: Умните висшисти в музеите и библиотеките се преквалифицират , например за тракторист – комбайнери и ще вземат по 1200 лв. най – малко. С другите – Господ да им бере дертовете. Музеите и библиотеките се консервират и се затворят. Или колекциите ги подаряваме на някой европейски музей, а тези, които не щат – за огрев. Сградния фонд се ползва за чалготеки и др. печеливши масови инициативи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина