ЗдравеПУЛС

Френски хирурзи оперираха 7 деца с тежко-лицеви аномалии в Пловдив

 

Между 150 и 160 деца годишно се раждат с тежко-лицеви аномалии

Нов национален регистър изброява 300 души в страната с подобни заболявания, но според лекарите те са около 3000

7 деца с тежки лицево-черепни аномалии са оперирани в УМБАЛ „Свети Георги”, а общо 20 са консултирани само за първия ден от посещението на френските специалисти от Университетската болница във Лил. Пластичният хирург проф. д-р Филип Пелерен и детският неврохирург проф. д-р Патрик Делем ежегодно, в продължение на близо 20 години, пристигат в Пловдив по покана на пловдивската университетска болница и на нейното Отделение по пластична и краниофациална хирургия, в лицето на началника на звеното проф. д-р Юрий Анастасов.

Д-р Атанасов, заедно със френските специалисти, бяха категорични, че контакта между пациент и медик не приключва с края на оперативната намеса. Французите заявиха, че продължават да се чуват и срещнат със свои стари пациенти, като дадоха за пример момиче, което са оперирали като малко дете, а сега вече е млада дама и съвсем скоро ще стане майка. Това е смисълът на живота ни – трогателните моменти като успешно издържани изпити или сключването на брак на нашите пациенти, сподели д-р Пелерен.

Една от първите консултации, която е била извършена, е на 5-месечно дете със синдром на Апет, на което в последствие е извършена краниопластика и дистракция на среден лицев масив.  Лекарите са категорични, че това няма да е последната оперативна намеса от страна на специалисти, най-вероятно след около 3 години детето ще трябва отново да се подложи на подобно лечение.

Фондът за лечение на деца заплаща пътните разходи на лекарите и престоя им в България, а те работят напълно безвъзмездно по тези изключително тежки медицински случаи. За повечето от тях са нужни редица специалисти в различни области, като за целта се работи с офталмолози и ортодонти. В тези случаи става въпрос за много редки заболявания, които оказват влияние върху развитието на мозъка, зрението, храненето и дишането на децата.

Доктор Атанасов сподели, че не се нуждае от реклама, защото около 80% от хората с подобни заболявания в страната са негови пациенти и те научават едни от други за специалистите у нас. УМБАЛ „Свети Георги” е единственото лечебно заведение, в което се провеждат подобни оперативни намеси в България. За целта е направен регистър на случаите, в които подробно се описва лечението, заедно със снимков материал. Регистърът е национален и към днешна дата в него присъстват около 300 имена, 96 от които са регистрирани от началото на 2016 година, а за отминали години са регистрирани между 150 и 160 деца със заболявания в рамките на една година. Хората с подобни проблеми у нас, по-скоро са 3000, а разликата в регистъра идва от това, че не всички идват на лечение при мен, някои заминават за чужбина, а трети дори не са разпознати с подобно заболяване, заяви д-р Атанасов.

Специалистите заявиха, че няма данни за увеличаване броя на децата, родени с редки заболявания, но все повече от тях оцеляват след помощ от специалисти. Това е повече от обнадеждаващо за родителите, а българските и френските специалисти единодушно заявяват, че се радват на това, че хората виждат и оценяват труда им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина