ЗдравеПУЛС

Дани Каназирева: В здравните заведения липсва контрол

Ако се допусне затварянето на Онкодиспансера означава, че се играе в частен  интерес 

В здравните заведения липсва постоянен контрол  и това е основният проблем, който не може да бъде решен само с освобождаване на един управител и с назначаване на друг. Задължителен и постоянен контрол, за да няма съмнения за компромиси със здравето на хората и за източване на пари от Касата по клинични пътеки, коментира председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адв. Дани Каназирева по повод на предложението на заместник-кмета Розалин Петков за освобождаване  на д-р Красимир Вальов от длъжността „управител“ на КОЦ – Пловдив.  

Каназирева настоява за пълна ревизия в КОЦ и иска да й бъдат предоставени данни за финансовото състояние на лечебното заведение  за трите последни години – печалба, задължения, работна заплата на персонала, както и доклади за проверките, ако такива са правени в КОЦ – Пловдив.

Едновременно с това адв. Каназирева счита, че ще бъде безотговорно, ако община Пловдив позволи на министъра на здравеопазването да закрие Онкодиспансера, чиито услуги ползват пациенти от цяла Южна България.  

Подобен прецедент би означавал, че се  води целенасочена задкулисна игра в полза на частни болници и пренасочване към тях на средствата по клинични пътеки, категорична е  съветничката.

Случаите, изнесени в медиите и анализирани при проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ в КОЦ – Пловдив, за пореден път показват, че в здравеопазването има много натрупани проблеми и те рикошират в съдбите на хората.  

Една от причините за това е, че години наред, независимо от това кой е начело на държавата, лечебните  заведения си остават в дълбока периферия на управляващите. В Пловдив политиката спрямо лечебните дружества е същата. От страна на общината контролът  върху дейността на поликлиниките, диспансерите и двете болници се свежда единствено до преглед на балансовите им отчети, финансиране на изпадналите в криза заведения с бюджетни средства и назначаване на ръководни кадри. 

Каназирева напомня, че Онкодиспансерът продължава да ползва старите сгради в УМБАЛ „Св. Георги“, където няма добри условия нито за пациентите, нито за медицинския персонал. 

Преди две години от Общинския съвет се искаше да отмени решението си за настаняване на диспансера в Транспортна болница, след което да гласува продажба на помещенията  в полза на частна клиника. Тогава на сесията ни убеждаваха, че проблемът с базата на Онкодиспансера скоро ще бъде решен. На съветниците дори беше демонстриран идеен проект за разширение на съществуващата сграда и изграждане на нова на бул. „Александър Стамболийски“. И до днес обаче никой не споменава за този проект, камо ли да кандидатства с него  за финансиране от държавни или европейски фондове, отбелязва председателят на групата на „Съюз за Пловдив“.  

Непоследователна е и кадровата политика. През последните години в КОЦ – Пловдив бяха сменени няколко управители, без да са посочени причините.  

През юни 2015 г. беше освободен д-р Калин Калинов, без  да бъдат ясно назовани мотивите. След няколко дни в Общинския съвет ще се разглежда предложението за оставка на д-р Красимир Вальов. Нито в един от случаите на кадрови промени на Общинския съвет не са предоставени резултати от ревизии в лечебното дружество. Съветниците не са уведомени дали изобщо такива проверки са правени. 
Не е ясно кой в община Пловдив и как контролира провеждането на обществени поръчки и доставките на лекарства в Онкодиспансера.  

До преди няколко години това лечебно дружество беше първенец по балансова печалба, която стигаше рекордните 2 – 3 млн. лева годишно. Сега финансовите резултати са силно занижени, но няма анализ откъде идва тази огромна разлика. 

За изграждане на Лъчетерапевтичен комплекс  бяха  похарчени милиони левове. Преди време  съветниците от нейната група остро реагираха, че за комплекса, финансиран по проект с европейски средства, бяха поискани допълнителни пари от бюджета, въпреки одобрените разчети и обществена поръчка, проведена с публично обявени параметри.

Доброто здравно обслужване трябва да е един от основните приоритети на всяко управление, но то не може да се гарантира на хората без да има контрол и компетентентност, категорична е Дани Каназирева

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Тая пък предателка на избирателите си от къде се самоизкопа.Решила е явно пак да почва да се „забелязва“.Скоро тоти ша си ходи, след като биха шута на боци. Сега дани дъ хотдог трепне пак за някоя местенце в „полза на пловдивчани и народа“. Аре у лево. Аман от лицемерни мутреси.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина