ЗдравеПУЛС

Англичаните в Пловдив – песимистични относно излизането на Великобритания от ЕС

Имаме две години, докато член 50 влезе в сила, нямаме притеснения, че ще ни изгонят от България, споделя Александра

Хю се притеснява за бъдещето на пазарната икономика

Паулина Гегова

Най-обсъжданата тема днес на световно ниво – Казусът Великобритания срещу Европейския съюз. Решението от Брекзит е взето: 52% от жителите на острова гласуваха за излизането му от Европейския съюз. Това включва Англия и Уелс, докато Северна Ирландия и Шотландия са за оставане. Този референдум ще постави Кралството в рискована ситуация. Мнозина се страхуват, че ще удари криза. На английската борса лирата спада светкавично, явление което не се е случвало от 30 години. Англия ще изгуби търговията си с Европа. Предстои среща в Берлин между Меркел и Оланд. Целият континент е на нокти. Найобъркани в ситуацията са обикновените граждани, които са отишли да живеят във Великобритания и тези, които са избягали от там.

Свързахме се с Хю Уилкокс и Александра Фъргюсън, които живеят в Пловдив.

Александра е тук от Март тази година. Решава да напусне дъждовния остров, за да работи на родна почва. Казва, че тук животът й е много по-хубав. Заплатите не са толкова високи, както в родината й, но е получила невероятни професионални предложения от интернационални компании, които едва ли би получила там. 

Хю се е преместил в Пловдив през 2014-та, по любов. Той и приятелката му са професионални музиканти. Запознали се в Швеция. Това ги изправило пред избора дали да живеят в Англия или в Пловдив. В крайна сметка са избрали Пловдив. Хю се притеснява, че заради референдума ще загуби правата си да работи из Европа. Правим много турнета из континента, а сега мога да изгубя работата си като музикант, споделя той.

Имаме време докато член 50 влезе в сила, споделя Александра. Няма да бъдем изхвърлени от страната утре или другата седмица. Тук сме преди референдума, имаме временни карти за пребиваване, плащаме осигуровки, а работодателите в България оказват помощ в подреждането и оформянето на всички документации. 

За сега, сведенията от Англия са, че ще отнеме поне 2 години докато член 50 навлезе в сила. Това значи, че живущите у нас англичани, няма да изгубят работата си, нито ще бъдат депортирани. Имаме закон, който гласи, че хората преместили се в чужда държава преди Брекзит няма да бъдат изгонени от нея. Същото важи и за имигрантите във Великобритания, обяснява Хю. Моята карта, например, е активна до 2019г. Ако тогава все още имам работа и си плащам данъците мога спокойно да я презаверя. 

Колкото до българите в Англия – те най-вероятно ще имат нужда от работна виза. Младежите смятат, че английското правителство ще затегне много строго контролът за бъдещите имигранти и едва ли ще им даде възможност да пребивават за дълъг период на тяхна територия. 

Хю е против решението Великобритания да напусне Европейския съюз, защото това ще затвори границите и пазарната икономика. Още преди решението да бе взето и преди нивото на лирата да рухне, той е изтеглил всичките си спестявания от банката си в Англия и ги е преместил в българска такава, за да може стойността им да се запази.

Александра е на мнение, че с Англия е свършено. Великобритания има крещяща нужда от IT специалисти, а не разполага с такива. В България този пазар е повече от развит. Това са кадри, които можеха да се използват, но вместо това, Кралството се отряза само. От тук нататък всичко ще пропада надолу. 230 милиарда паунда са изтрити от фондовата борса за 9 минути от отварянето й, а лидерът на UKIP каза, че това е лъжа и пропаганда, но изобщо не вярвам на думите му. С Англия е свършено! 

"Под Тепето" ще продължав да следи развитието на събитията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. англия показа че е най-старата и истинска демокрация, не може меркел да привиква два милиона необразовани мангали без да пита никой за да им раздава помощите на ЕС, а българите да се тревожат за родината си а не за англия, тя знае какво прави – селските приказки на мегдана вървят само тук

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина