Започна открита война в АМТИИ

Разследване

Ръководството взе на мерник опозицията-  уронвала доброто име на Академията   

Ректорът проф. Милчо Василев иска да уволни дисциплинарно проф. Юлиян Куюмджиев и проф. Албена Димова

Проф. Милчо Василев поведе открита война срещу опозицията в Академията Вътрешните битки в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство се разпалиха до ситуация на открита война. Ръководството на АМТИИ отвръща на удара на опозиционно настроените преподаватели, които след поредицата на Под тепето за случващото се във ВУЗ-а започнаха да бъдат все по-критични. Ректорът зареди оръжието и вече взе на мушка най-сериозния си опозиционер- проф. Юлиян Куюмджиев, като задейства процедура по дисциплинарното му уволнение. Същата процедура е задействана и за проф. Албена Димова- Воскресенска. Това се случва малко след последната декларация на Съюза на българските музикални и танцови дейци до образователния министър по повод провелото се Общо събрание на Академията, в което ректорът е нарушил правилника и е отправял квалификации и обвинения към двама свои колеги. Става въпрос именно за проф. Юлиан Куюмджиев, и за проф. Албена Димова. Според наши източници, на общото събрание ректорът заявил, че тези, които мътят водите в АМТИИ, ще си получат заслуженото.

Миналата седмица, след въпрос на Под тепето, министър Красимир Вълчев обеща, че ще се запознае с казуса. Но бе изпреварен от проф. Милчо Василев. Преди образователният министър да е излязъл с позиция относно декларацията на СБМТД, ректорът на АМТИИ е готов с плана си все по-смелите инакомислещи във ВУЗ-а „да си получат заслуженото”- започнал процедура по дисциплинарното уволнение на двамата „непокорни” професори Юлиян Куюмджиев и Албена Димова.

Действията му сякаш са за сплашване на всички опоненти и размахване на пръст в лицата на хората, които не са от отбора на ръководството. Проблемът за ректора обаче е, че те стават все повече, коментираха наши източници от Академията.

Кое е странното? Че проф. Куюмджиев има синдикалната защита на същия този Съюза на българските музикални и танцови дейци. Именно до него ректорът проф. Милчо Василев пуска в писмен вид искане за предварително съгласие за уволнението на проф. Куюмджиев, който пък е зам.-председател на същия този СБМТД. Документът е с изходящ номер 92 от 19 март тази година и е лично подписан от ректора. Мотивът за искането за дисциплинарно уволнение е уронване доброто име на АМТИИ. Това, според ректора, проф. Куюмджиев и проф. Албена Димова са направили със сигнала си до МОН за нарушения във ВУЗ-а.

Странното обаче е, че въпросният сигнал е от декември, а щенията на ректора да уволни „неприятелите” си, които очевидно имат различно от това на ръководството мнение и задават неудобни въпроси, идват веднага след декларацията на СБМТД, на която министърът обеща да обърне внимание. Сигурно е, че Съюзът няма да даде съгласие за дисциплинарното уволнение на проф. Куюмджиев. Ако проф. Василев го направи без позволението на СБМТД, то ще действа незаконно. Но пък ще заяви категорично пред цялата Академия, че няма да търпи опозиция и различно мнение, и че който не е с ръководството, е срещу него.  

За коментар потърсихме и самият проф. Куюмджиев. Той потвърди за желанието на ректора да го уволни дисциплинарно, но на този етап отказа да говори по темата.

Очаквайте продължение!

Споделете ни във:

3 коментара за “Започна открита война в АМТИИ

 1. Тези методи на сплашване и нагласени уволнения са присъщи на времето, в което се е възпитавал ректорът на АМТИИ. Очевидно съзнанието му не иска да приеме, че нещо се е променило.
  Запознат ли е ректорът с неоценимата дан на проф. Куюмджиев в музикалната наука? Знае ли той това, което цялата музикална колегия знае за изключително високите творчески и педагогически постижения на проф. Албена Димова?
  И няма ли кой в днешно време да го спре?

 2. Ректума може и да иска, ама НЕ МОЖЕ!! Професорите Куюмзжиев и Димова са блестящи професионалисти, преподаватели с дългогодишен стаж.
  Този гнусен човечец да иде да се гръмне, светът ще стане по-добро място за живеене.
  Наскоро един приятел ми спадели, че мафията на ректорите застрашава по сила митничарската. Корумпирани, нагли, скрити за “академична автономност”.
  На всеки му изна времето, обаче. Я, виже МУ София!!

 3. Оле майко с какво се занимават във ВУЗ-овете. Явно става дума за много пари в образованието за да има такива “студени” войни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.