Разследване

Образователният министър за АМТИИ: Роднинските отношения са очевидни

Ректорът на академията сам си е гласувал 150 лева допълнително възнаграждение заради титлата „академик” от БАНИ, която няма статут на научна организация

Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност, заяви в Народното събрание Красимир Вълчев

Ширеща се шуробаджанащина и доказателства за конфликт на интереси. Това е констатирала проверката на Министерството на образованието в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство след куп сигнали срещу ръководството на ВУЗ-а, сред които и този на Под тепето. Резултатите от проверката съобщи самият образователен министър Красимир Вълчев от трибуната на Народното събрание, след отправен въпрос от депутата Иво Христов.

Министър Вълчев информира парламента, че след получените в МОН сигнали, с негова заповед е била назначена комисия от експерти- служители в министерството, които да извършат проверка по твърденията. Тя е била направена между 11 и 13 април. „Предварителният анализ на установените факти потвърди част от сигналите, но друга част се оказаха неверни”, заяви образователният министър.

„По въпроса за легитимността на факултетния съвет на факултет Музикална педагогика се установи, че в периода от септември 2017г. до февруари 2018г. численият състав не съответства на изискванията на член 26 ал. 7 от Закона за висшето образование”, обяви Красимир Вълчев.

Комисията установи, че твърденията за семейни и роднински връзки между членовете на академичния състав и администрацията на Академията отговарят на истината. Факт е, че Васил Василев, който е главен асистент във факултет Музикален фолклор и хореография, е син на ректора. Факт е също, че синът на Христина Колева, ръководител на финансовия отдел на Академията, е назначен на длъжност „асистент” на основание срочен трудов договор. Роднинските отношения са очевидни”, констатира пред народните представители образователният министър, с което на практика отговори на питанията на Под тепето за шуробаджанащина във ВУЗ-а.

„Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност”, допълни той.

Министърът на практика отговори и на другите въпроси, които Под тепето отправи и до ръководството на Академията, и до министерството, касаещи титлите от БАНИ. „Факт е, че ректорът на Академията получава допълнително трудово възнаграждение за избран академик към Българската академия на науката и изкуствата, което е различно от БАН и няма статут на научна организация по българското законодателство.  Това допълнително възнаграждение е в размер на 150 лева, независимо, че такова звание не е регламентирано в нормативната уредба на Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав на Република България. Факт е също така, че ректорът единствен получава такова допълнително възнаграждение, договорено с анекс към колективния трудов договор, в който той е работодател. Той го е подписал от страна на работодателя. В случая правомощията на министерството се ограничават до извършената от нас проверка. Ще изпратим препоръки до ръководството на академията”, разкри министър Кирил Вълчев.

На финал той коментира стартиралата в Академията репресия срещу неудобните преподаватели. „Притеснителното за мен е, че ректорът е започнал дисциплинарно производство спрямо двама преподаватели за уронване на престижа. Това е неуместно- да се търси отговорност за това, че е изпратен сигнал”, завърши министърът на образованието и науката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

21 коментари

  1. „…има ли писмо от министерството с констатирани закононарушения. Ако няма…“ ДО КОГО АДРЕСИРАНО ГО ИСКАШ ПИСЪМЦЕТО, КАКИНОТО? КАТО НЕ СИ СИ ПОСОЧИЛ ИМЕНЦЕТО? ТЕ КАТО СА „ИЗПРАТИЛИ СИГНАЛА ПО КОМПЕТЕНТНОСТ“ ТОВА ПО БЪЛГАРСКИ НЕ СЕ ЛИ ПРЕВЕЖДА ПОЧТИ КАТО „СЕЗИРАХМЕ ПРОКУРАТУРАТА“ = РАБОТЯТ ПО СЛУЧАЯ. СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ БИЛИ, КИС-КИС, НЯМА ПОЖАР, ТАЯ ПУШИЛКА Е ОПТИЧЕСКА ИЗМАМА. ВСИЧКИ ХАБИЛИТАЦИИ =АНУЛИРАНИ! ДОЛУ НЕАКРЕДИТИРАНИЯТ „АКАДЕМИК“

  2. Ръководител катедра шеф на съпруга си – професор в катедрата и автор на сигнали! Много морално и без конфликт на интереси при разпределянето на часовете,нали?

  3. По закон Министерството на образованието и науката трябва да излезе с констатация по сигналите срещу АМТИИ. Този срок от един месец изтече. „Под тепето“ да провери има ли писмо от министерството с констатирани закононарушения. Ако няма, да оповести това и да напише, че нарушения на закона в АМТИИ министерството не е констатирало. Останалото са свободни съченения.

  4. Какво се правите на луди дами и господа защитници на Бай Мильо? Къде го дават тоя филм в държавен ВУЗ Баща – ректор да е ПРЯК началник на сина си както и на неговата съпруга??? Да сте чували за – Конфликт на интереси????????? Сякаш не знаете за какво иде реч та защитавате ц ц ц подлизурковци! Дойде ти времето Милчо !

  5. Да, договарят се ректорите с министъра да продължат да бъдат феодали, но сега под неговото крило. А нали се знае, че на суверен се плаща данък! Данъкът ще е академичната автономия и самоуправление на висшите училища! И още нещо …..???? !!!!

  6. Свободата на асоциации и сдружения и инициативи е едно, но съвсем друго е АКАДЕМИЧНИЯТ, НАУЧНИЯТ капацитет, потенциал и статус -първоначален или поддържан- на разните самозвани килийни Магнаури. Каквато е „академията“ на мУтрополит Никола Методиев дето даже няма монашеско ИМЕ а кара с даденото му от татенце-БАРЕТА. АМТИИ загуби статус когато подмени основателя проф Асен ДИАМАНДИЕВ със софиянеца Аврамов =губят „автономия“= да вървят в Странджа

  7. Срещу 150лева!!! За резил… Пълен крах за завършек на цялата му професионална и „творческа“ кариера! Мильо,Мильо, с това ще се запомни името ти.Явно си е СТРУВАЛО

  8. В името на унищожението на академичната автономия се прегърнаха ГЕРБ и БСП. Умело подклажданата интрига от Пловдивския университет даде плодовете си от трибуната на народното събрание. Без посочване на нарушения министъра охули всички ректори усърдно подкрепян от професора и депутат от ПУ. А защо ректорите мълчат на публичните обвинения от министъра?!?! Явно се правят договорки.

  9. Господата от Народното събрание да вземат да гледат малко повече съдбата на „обикновения“ българин. Да погледнат началното и основно образование на какво ниво са, те тръгнали Академия да проверяват. Я си погледнете учебната система изначало?! Харесва ли си?!. А децата, плод на тази система харесват ли ви?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина