Образователният министър за АМТИИ: Роднинските отношения са очевидни

Разследване

Ректорът на академията сам си е гласувал 150 лева допълнително възнаграждение заради титлата „академик” от БАНИ, която няма статут на научна организация

Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност, заяви в Народното събрание Красимир Вълчев

Ширеща се шуробаджанащина и доказателства за конфликт на интереси. Това е констатирала проверката на Министерството на образованието в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство след куп сигнали срещу ръководството на ВУЗ-а, сред които и този на Под тепето. Резултатите от проверката съобщи самият образователен министър Красимир Вълчев от трибуната на Народното събрание, след отправен въпрос от депутата Иво Христов.

Министър Вълчев информира парламента, че след получените в МОН сигнали, с негова заповед е била назначена комисия от експерти- служители в министерството, които да извършат проверка по твърденията. Тя е била направена между 11 и 13 април. „Предварителният анализ на установените факти потвърди част от сигналите, но друга част се оказаха неверни”, заяви образователният министър.

„По въпроса за легитимността на факултетния съвет на факултет Музикална педагогика се установи, че в периода от септември 2017г. до февруари 2018г. численият състав не съответства на изискванията на член 26 ал. 7 от Закона за висшето образование”, обяви Красимир Вълчев.

Комисията установи, че твърденията за семейни и роднински връзки между членовете на академичния състав и администрацията на Академията отговарят на истината. Факт е, че Васил Василев, който е главен асистент във факултет Музикален фолклор и хореография, е син на ректора. Факт е също, че синът на Христина Колева, ръководител на финансовия отдел на Академията, е назначен на длъжност „асистент” на основание срочен трудов договор. Роднинските отношения са очевидни”, констатира пред народните представители образователният министър, с което на практика отговори на питанията на Под тепето за шуробаджанащина във ВУЗ-а.

„Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност”, допълни той.

Министърът на практика отговори и на другите въпроси, които Под тепето отправи и до ръководството на Академията, и до министерството, касаещи титлите от БАНИ. „Факт е, че ректорът на Академията получава допълнително трудово възнаграждение за избран академик към Българската академия на науката и изкуствата, което е различно от БАН и няма статут на научна организация по българското законодателство.  Това допълнително възнаграждение е в размер на 150 лева, независимо, че такова звание не е регламентирано в нормативната уредба на Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав на Република България. Факт е също така, че ректорът единствен получава такова допълнително възнаграждение, договорено с анекс към колективния трудов договор, в който той е работодател. Той го е подписал от страна на работодателя. В случая правомощията на министерството се ограничават до извършената от нас проверка. Ще изпратим препоръки до ръководството на академията”, разкри министър Кирил Вълчев.

На финал той коментира стартиралата в Академията репресия срещу неудобните преподаватели. „Притеснителното за мен е, че ректорът е започнал дисциплинарно производство спрямо двама преподаватели за уронване на престижа. Това е неуместно- да се търси отговорност за това, че е изпратен сигнал”, завърши министърът на образованието и науката.

Споделете ни във:

21 thoughts on “Образователният министър за АМТИИ: Роднинските отношения са очевидни

 1. Искам да попитам хората които са в основата на нападките към АМТИИ:ЗАЩО ВИЕ САМИТЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО СИ ДА ВЕРБУВАТЕ СТУДЕНТИ ВЪВ ВАШИТЕ ИНТРИГИ ЩОМ СЕ БИЕТЕ В ГЪРДИТЕ ЧЕ СТЕ С МНОГО ВИСОК МОРАЛ?!?!?
  РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ АМТИИ Е НА СТУДЕНТИТЕ ,И НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИТЕ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ ,ЗАТОВА СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА ОТНЕМЕТЕ ГЛАСЪТ И ПРАВАТА НА СТУДЕНТА ДАЖЕ ОПРЯХТЕ ДО ПОЛИТИЦИ!!

 2. За пореден път имаме за пример как в България някой с болни амбиции иска да сложи ръка над една автономна институция и тя да я превърне в нечия играчка!Най -жалкото е че единствените потърпевши от този конфликт са студентите!

 3. Учудващо е, че се премълчават от депутата и министъра,че самите автори на сигналите са в семейни връзки с настоящи и бивши служители в академията – съпрузи и бащи!

 4. Народе, жаден за сеир и зрелища!На тази шайка престъпници ли вярваш? На тази крадлива пасмина, която няма еквивалент в българската история? Пак те хванаха в зловещата хватка на политическа саморазправа! Обезумя ли, та не подозираш как те баламосват с поредния сценарий? Не е ли това вендета на ослепяли от злоба и чудовищно его хора?! Замисли се, провери и тогава съди! Защото на масата разиграваш Академията.

 5. Ах колко злоба и завист в тази наша прекрасна Родина и тотално скапана държава. Каква шуробаджанащина ви е обсебила? Ще приведа само един пример, който има сетива ще го изтълкува. Ако Мария Кутева не беше сътрудник на съпруга си Филип Кутев, дали НФА, чието име днес носи, щеше да постави това грандиозно развитие на сценичното представяне на световния феномен наречен Български фолклор?

 6. дебилитетът личи, лъщи и блести ослепително само като видиш елегантната архитектура на (бившата, преди Образцова прогимназия) ПЪРВА ДЕВИЧЕСКА гимназия, чиято архитектка е сложила ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ГЛАВЕН ВХОД откъм Града в северозападния ъгъл в най-ниската точка да влезеш в защитено напряко как е „подобрено“ от сегашния управник ЗАСПАЛ МУЙКО В СЛАМАТА. Както впрочем съсипването на Жълтото, такава масивна сграда

 7. Предлагам с намаление Докторат Хонорис Кауза към академия БАНда само до юнската сесия, не отлагайте, майни, че в Харвард чакат и вече изнемогват! Весо 623 895

 8. махленски "АКАДЕМИИ" на всеки тротоар - и още идват! каза:

  „…академик към Българската академия на науката и изкуствата, което е различно от БАН…“ + БАНи, БАНки (Наука, Култура и Изкуствености), БАНици и какви ли не още, като килийната (основана била от софиянеца Аврамов, кис-кис, не от проф. Асен ДИАМАНДИЕВ) АМТИИ само се преструват на култура и образование. Фабрики за безработни. Ами „духовната академия“ на налудния мУтрополит дето бил ‘фанал дядо Боже за шлиферо (пък няма МОНАШЕСКО ИМЕ даже!)?

 9. Когато фактите говорят – Дебилите мълчат!
  Установените нарушения са само малка част от цялото и всеки, който има някакъв контакт с АМТИИ, го знае. Въпросът е те да бъдат официално констатирани и санкционирани.
  Чакаме!
  П.С. И аферата около обществената поръчка за реставрирането на Жълтата сграда да бъде проверена.

 10. Жалък и срамен цирк на депутат и министър, които по махленски отговарят на махленски сигнали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.