Най-новата българска изба

Разследване

Бутикови серии нови вина на Винпром Ямбол до края на годината

Image title
В района на Ямбол вино се е правило още по времето на траките, затова не е чудно, че днес тук се раждат едни от най-добрите български вина. Винпром Ямбол съчетава хилядолетните традиции с модерните технологии и последният резултат от това е новата винарна, която в края на годината ще произведе първите си бутилки с „мъдрата” течност. След инвестиция от близо 1 млн. лева в базата на дружеството изникна нова сграда с площ от 500 кв.м, като оборудването за преработка на гроздето е италианско, а съдовете за ферментация и съхранение – български.

Image title
Най-характерното за новата изба на Винпром Ямбол е, че тя е предназначена за т.нар. микровинификация, т.е. за производство на малки, но изключително качествени партиди. Чудото на ферментацията се извършва в съдове с обем от само 5 кубични метра, което спомага за раждането на вино с характер и богат аромат. Неслучайно всички реномирани френски изби работят именно по този начин.

Разбира се, и най-доброто оборудване не може да направи хубаво вино, ако суровината не е на ниво. Затова новата изба ще използва грозде от районите на Тенево, Болярово и Тополица, където се отглеждат редица традиционни български сортове, както и много интересни сортове от Европа и света като Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Вионие и др. Това голямо разнообразие спомага гроздоберът да се извършва много прецизно, защото всеки сорт узрява по различно време и кампанията продължава от август до края на септември и дори началото на октомври в зависимост от метеорологичните условия. Засаждането на част от масивите е започнало още през 2005 г., което означава, че някои лози са навлезли в най-добрите си години за плодоотдаване. Освен това реколта 2013 се очертава като много добра, а за високото качество на крайния продукт ще се погрижат четиримата топ винари, които работят в новата изба.

Image title
Гроздето във Винпром Ямбол се бере само ръчно и само сутрин, за да се избегне ферментация при транспортирането му в горещата част на деня. Още при брането се подбират само най-добре узрелите и здрави гроздове, които се транспортират до избата в добре укрепени касетки, за да не се наранят плодовете. В избата се извършва поредната проверка на качеството, зърно по зърно, както се прави при всяко вино от висок клас.

От модерната винарна очакваме нови бутикови серии бели и червени вина, предназначени за ресторантите и специализираните магазини. Новите вина ще повишат качеството и на познатите ни продукти от серия Villa Yambol, тъй като ще влизат в техните купажи. По този начин отличените на престижното винено изложение San Francisco International Wine Competition 2013 вина Мерло 2011 (Double Gold Medal) и Cabernet Sauvignon (сребърен медал) ще станат още по-добри.

Огромната инвестиция в лозя и оборудване, грижата за всяко зърно и за всеки детайл от дългия и сложен процес на винопроизводство засвидетелстват стремежа на Винпром Ямбол да бъде винаги сред лидерите на родния пазар и да заема нови територии на международната сцена.

Основаният през 1924 г. Винпром Ямбол е най-старата винарска изба в Южна България. Долината на река Тунджа предлага не само плодородна почва, но и чудесен микроклимат за равномерно зреене на гроздето – мека зима и средно горещо лято. Затова 9-те хиляди декара собствени лозови масиви на Винпром Ямбол се отплащат за добрите грижи с качествен плод, а вината на компанията всяка година печелят български и международни отличия.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.