Лъсна истината за парите на Пловдив 2019!

Разследване

Четири месеца никой не обясни за какво иде реч, а две години никой не го видя

Бюрократични пречки, ясни от септември 2016-а, излизат на яве днес, след питане на Под тепето

Буква в закона ще пречи занапред. Законът не дава право на централния бюджет да подкрепя събития

Има генерален проблем: Изискване в Закона за публичните финанси противоречи на Апликационната форма на ЕСК Пловдив 2019-а

Таня Грозданова

Недоглеждане, калпава комуникация, няколко кратки кабинета… и една тайна, пазена месеци наред, са набъркани в кашата с парите на фондация „Пловдив 2019”. След версиите "парите са преведени" и "парите ги няма" днес стана ясно, че има генерален проблем и той е заключен в изискване в Закона за публичните финанси, което противоречи на Апликационната форма на ЕСК Пловдив 2019-а.

Вижте обяснението на бившия шеф на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и бивш депутат от ПП ГЕРБ Менда Стоянова на въпрос на репортер на Под тепето „бихте ли казали това, което вие знаете за чаканите милиони от дъжвата за фондация „Пловдив 2019” и каква е истината?”.

„Аз ще ви кажа нещо, което вие ще чуете вероятно за първи път, но което е всъщност истината по темата! Няколко, 2 или 3 писма, има Община Пловдив до Министерство на финасите за целевото привеждане на тези средства по апликационната форма, с която Община Пловдив спечели този проект – Европейска столица на културата.

Трябва да ви кажа, че съгласно тази апликационна форма, бюджетът на ЕСК е доста голям. Малко наизуст може би ще кажа, но е около 36 мил., като 20 млн. от тях е ангажиментът на държавата. Но забалежете, в самата апликационна форма са разписани ясно и категорично мерките, за които се харчат тези суми. А това, което е поела като ангажимент държавата, записано е в апликационната форма и няма как да се променя, това е, че държавата дава тези пари за събития! За събития.

Първите години на подготовката 2015,2016 наистина има събития, но те не са в този мащаб, в който се надяваме да има 2018 и 2019-а и повече средствата се харчат в инфраструктура, така да се каже и те се осигуряват от общинския бюджет.

За съжаление, оказа се, че когато това решение е гласувано от служебното правителство през 2014-а, което тогава подкрепи проекта, не е съобразено изискването на Закона за публичните финанси, който не дава правно основание на централния бюджет да подкрепя събития, а единственото, което има право по закон, това е да дава целева субсидия за капиталови разходи.  

И следващият кабинет ще има този пролбем!”

Според Менда Стоянова тя е работила през последните месеци в парламента целенасочено за решаване на този проблем. По думите й, той продължава да се обсъжда.

Има два начина да се реши. Единият е да се промени апликационната форма в частта кой какво финансира в този проект, това обаче няма как да се случи, защото е одобрено в Брюксел. Трябва да се намери начин това финансиране да дойде чрез фонд „Култура” и Министрество на културата.

"Аз направих среща с г-н Рашидов и неговия екип, които започнаха да правят текстове за промяна на наредбата. Да става по искане на общината за конкретни събития. За съжаление нямахме време за това. Да се надяваме, че следващият редовен кабинет ще намери време да реши този проблем, защото той не е пловдивски проблем!”

От разговора стана ясно, че този проблем е установен от МФ през септември миналата година, когато започнала подготовката за държавния бюджет на 2017-а.

Очаквайте реакции!

Споделете ни във:

2 thoughts on “Лъсна истината за парите на Пловдив 2019!

  1. Ах, сестро, „нито едно ведомство досега не е отговорило на официалните писма, пратени по казуса от ОФ-то“ ами оти да са разтревожат със проблемчетата на ЧАСТНИК, на фирмаджия, развяващ байряци „Пловдив За Едно“ = добре известните в столицата сдъвкани и изплюти несполучливи лузъри Sofia Architecture WEEK; Sofia Design WEEK; Sofia Dance WEEK, Коньовица Коктейл Уийк. Сега маскирани като ЕДНО (оти не СТО? Докога СЕДМИЦА, колко още заплати МЕСЕЧНИ?)

  2. Будалите, комплексирани на тема ПРОВИНЦИЯ’2019 бяха избудалкани от Чичовите и Мамините ОРТАЦИ чрез софийската менте-мафия озаглавена TOGETHER ингилизирано (=Пловдив За Едно=) която да цица от Града 1. Заплати за шайка-агитка общински синекурни „служители“; 2. Кроежи-„проекти“ като съсипването на здравото маришко корито от дялани камъни, харесани от „едни хора“ и изгъзици, а в Пощата има снежни преспи; опожаряванията настрана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.