МненияПод ножа

Туристическият център в Стария град бил занемарен заради новия на Джумаята

Вандалщина е другата причина за състоянието му

Банките отказват да поставят ПОС терминал, а ОП-то прекратило отношения с фирмата за електронни гидове

Всички усилия на ОП „Туризъм“ били насочени към бързото оправяне и откриване на новия голям Туристически информационен център на Джумаята. Именно за това и поддръжката на този в сърцето на Стария град останала на заден план. Това разбра репортер на Под тепето.

В деня на откриването на новата супер модерна придобивка за туристи – Третият в града такъв център, обособен на мястото на емблематичната книжарница „Отец Паисий“ на ул. „Райко Даскалов“ 1, на мястото на осиротялата най-стара книжарница под тепетата, ви показахме състоянието на ТИЦ-а в сградата на пощата на площадчето в Стария град. Две години след негово откриване той прилича на бар след погром.

За две години от съществуването му в зоната с най-много туристи в Пловдив, нищо от първоначално декларираните планове за стаята не се случи. Помещението нито стана с денонщен режим на работа, нито бе надградено. Напротив от началото на тази година то изглежа като разградено, изоставено и разграбено. Както обещахме, проследихме защото това е така.

Туристическите информационни центрове в Града под тепета са грижа на ОП „Туризъм“. В деня на откриването на най-модерния в непосредствена близост до Римския стадион, директорът на ОП-то Виделина Гандева бе така добра да отговори на въпросите ни за състоянието на „първият денонощен ТИЦ на самообслужване“ в града.   

По думите й, тъй като новооткритият център е водещ като визия, от „стария“ са премахнати всички брандове, които бяха на витрината и в момента се пребрандира с единна визия. Това отговоря на въпроса къде са стиерите с предлаганите услуги.

„Но всички услуги, които там съществуват, като вендинг автомати, така или иначе съществуват, “ твърди Гандева. След като репортерът ни напомни, че там има само два автомата – един за кафе и друг за пакетирани закуски и вода, и нито една от обявените при откриването услуги, като ПОС –терминал, настаняване и  т.н. Липсват даже рафтовете за брошури.  

Да, в момента няма банкомат, потвърди директорът. Просто на банките мястото не им се струва достатъчно атрактивно за тях и режимът на влизане също не ги удовлетворява, уточни тя.  

Проблемът с вандализма, обяснява състоянието на дупките в стените, липсващите рафтове и т.н., според ръководството на ОП- то. Така и не можахме да разберем защо тогава обектът е под постоянно видеонаблюдение в „Общинска охрана“.

Напомняме също така, че преди няколко месеца общината предостави помещение наблиза за стая на районния полицейски инспектор.  

Обяснението, което получихме за изчезналия нов дигитален гид и смяната му със стария, който седеше пред сградата на ОП „Туризъм“ на 50 метра по-надолу по ул.“Съборна“ е следното:

„Да, ние приключихме там с един партньор. Некорекетн, но имахме сключено споразумение с една фирма – MyPlovdiv.com за съвместна дейност, но той беше много некоректен и прекратихме отношенията си с него. Затова инсталирахме терминала, на който лично поддържаме софтуера му.“

Там предстои монтиране на такива модерни електронни гидове, като тези в новия център на Джумаята, разказа Виделина Гандева. "Те са доста средства, това което е отделено тази година е за този център, защото и горните два етажа ще бъдат отремонтирани. Надявам се това да стане до края на годината. Да се премести цялото общинско предприятие, да сме на едно място, тогава вече ще се отделят средства, за да се направи, но просто малко време трябва."

Очаква се пребрандиране на всички такива центрове в града и свързването им в единна система.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина