Градът

Седем пътя водят към новия Туристически информационен център в Града на седемте тепета

Осиротялата най-стара книжарница под тепетата се превърна пак в емблема на Пловдив

Посетителите редят магнитен пъзел със фотос запечатал площада с Римския стадион от царско време

Черно-бяла архивна фотография на площад Княз Борис“, подарък от Историческия музей на Пловдив, краси съвременния интериор на най-модерният туристически център в България, който отвори врати днес на мястото на най-старата книжарница в Пловдив.

Ъгловата сграда на Малката главна и ул.“Хр. Г. Данов“ е изцяло преобразена и поема функциите на главния Туристически информационен център в Града на седемте тепета. Една от атракциите вътре е магнитния пъзел, който предоставя на посетителите възможност да подредят картина на мястото, когато там се е помещавал известния магазин „Княз Борис“, площадът е носел същото име, а малко по-късно отваря врати книжарницата и библиотеката на Симеон Василев. 

Седем улици водят към това място, вчера ги броих, възторжено разказва на репортер на Под тепето директорът на ОП „Туризъм“ Виделина Гандева, която се явява стопанката на това място, тъй като скоро на горните етажи ще се настани цялото ОП.  

Той е третият в града и е обособен на мястото на емблематичната книжарница „Отец Паисий“ на ул. „Райко Даскалов“ 1, в непосредствена близост до Римския стадион.

Красивата сграда, пред която в миналото са се виели опашки за книги, по естествен начин оживява, за да се превърне в лице на града. Модерен информационен център, в който пловдивчани и туристи могат да получат разнообразна информация, да закупят сувенири, карти или пътеводители или просто да отдъхнат и изгледат филм за Пловдив в стилната и уютна атмосфера на центъра.

Два дигитални монитора излъчват картата на Пловдив и информират за събитията в града и региона денонощно. На мястото е поставен и вендинг автомат за вода, кафе и други напитки. 

Рекламните фланелки с логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 могат да бъдат закупени от там за 15 лева. Сред интересните сувенири са шалчета с туристическите маршрути на града. Същите имат към новите си униформи и служителките в центъра, а мъжете са с вратовръзки с този принт. Предложението за разработването на модерната идея е дошло от Общинското предприятие „Туризъм“, които разработиха идеята за модерно дизайнерско оформление на Центъра и обезпечаването му с разнообразни информационни материали и дигитални монитори. 

Дори кучето на Моцарт, който присъстваше на откриването, получи шалче за спомен.  

Защо центърът за туристи в Стария град е в окаяно състояние? Очаквайте отговорът на този въпрос утре в Под тепето.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Кусурът на сградата е, че при санирането налепиха със стиропор и после латекс дяланите каменни колони, които оформят екстериора на партера. Защо не почистиха просто камъка, а така грозно бе зазидан в стиропор?! Кой одобри такъв тип саниране, кой?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина