МненияПод ножа

Туристическият център в сърцето на Стария град прилича на бар след поргром

За две години той нито стана денонщен, нито бе надграден, напротив  – разграден и разграбен е

Вижте как изглеждаше мястото, което уж се охранява 24 часа с видеонаблюдение, преди и сега в приложената галерия

На 3 юни 2015 година с фанфари бе открит „първият денонощен туристически център на самообслужване“ в Старинен Пловдив. Лентата рязаха заедно кметът Иван Тотев, директорът на ОП “Туризъм“ Петър Лазаров и ресорният тогава зам.-кмет Стефан Стоянов.

Веднага след това се оказа, че той не е денонощен. Самият градоначалник, след като го разгледа и представи на журналистите, обяви, че ТИЦ-ът ще е отворен от 7 сутринта до 24 в полунощ. На учудените погледи кметът отговори с „..но имаме готовност да го пуснем и денонощно". На витрината при откриването също липсваше работно време. То не се появи две години, нито пък центърът стана денонощен.  

Напротив, сегашното работно време на „Първия денонощен туристически център“ е от 6 до 22 часа и е залепено на лист А4, изпринтено  от фирмата за вендинг автомати, които освен информационния автомат за града, са единствените работещи устройства там. 

Не се случиха и други обещани неща. Преди две години новият ТИЦ разполагаше със стелажи за брошури с информация за града, автомати за кафе, вода, ПОС терминал за плащане на сметки и електронен гид. „Предстои в помещението да се постави и банкомат“, обяви тогава директорът на ОП "Туризъм" Лазаров.

И това не се случи. Сега помещението, което уж се пази от три видеокамери, които предават директно в централата на ОП “Общинска охрана“, разполага с един автомат за кафе и един за закуски плюс електронен гид, а от стелажите оцеля само един още преди много, много месеци.

Изчезнал е и дигиталният информационен гид, които стоеше вътре преди две години, на негово място е поставен старият, който преди бе на 100 метра по-надолу по улицата „Съборна“ пред сградата на ОП "Туризъм".

Надписът останал отвън гласи „Дигитален туристически информационен център Пловдив – ЕСК 2019“.

И това е добре защото при откриването на стикерите, залепени на стъклото, при внимателен прочит на услугите, които се предлагат вътре, ясно се четеше как туристите в Пловдив  може да се възползват от „натаняване“ (виж снимките по-долу от рязането на ленти).

Това трябва да бъде гостоприемното лицето на града пред туристите, без да коментираме странните стъпала на излизане от помещението, където не веднъж са чупени глезени.

На последното обществено обсъждане за реда за влизане, престой и паркиране в резервата жителите му изказаха мнение, че мястото на информационния център не трябва да е в сърцето на Стария Пловдив, а на един от входовете му.

Ето как изглеждаше ТИЦ преди две години: 

Кметът демонстрира дигиталния гид от нов клас на откриването

Старото устройство от по-нисък клас на ул."Съборна", което сега се намира в туристическия център

Климатикът в гориня ляв ъгъл също е изчезнал мистериозно, само дупките в стената напомнят за това, че го е имало

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина