МненияПод ножа

Свастики върху Альоша веднага след 60-годишнината на монумента

Атакуваха паметника с червен спрей през нощта, той осъмна с антисемитски и антикомунистически послания

Неизвестните не подминаха говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова

Паметникът на Альоша осъмна в свастики тази сутрин. Неизвестни атакуваха монумента няколко дни след 60-годишнината от откриването му и ден след поредната критика на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова срещу страната ни. Вчера тя нападна словесно институциите в България заради липсата на реакции след оскверняване на руски паметници у нас. Името на Захарова е написано върху самия монументален комплекс тази нощ, придружено с обида. По Альоша има множество пречупени кръстове, антисемитски и антикомунистически послания.  

В отговор на атаката, от градската структура на БСП излязоха с позиция, в която  остро осъждат поредното посегателство върху паметник .

Тази сутрин, на дата 10 ноември 2017 година, монументът осъмна грозно изрисуван със свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания. Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея, заявяват пловдивските социалисти. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа, допълват те.

Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан! Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия. Настояваме пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника. Осемхилядолетният Пловдив, градът  на мултиетническата толерантност и бъдеща европейска столица на културата, е призван да бъде пример за уважение, съхранение и опазване на историята, нейното материално и духовно наследство, се казва още в декларацията на БСП.

От партията канят всички засегнати от атаката върху монумента да се качат до върха на Бунарджика в неделя, когато официално ще се чества годишнината от откриването на Альоша.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина