Суха гилотина и 1 милион като Титаник в делото за отстраняването на кмета

Под ножа

Адв. Васил Василев: Прокуратурата е безконтролна в предявяването на обвинения и е абсолютен господар на досъдебното производство

Не може правата на обвиняемия да са в зависимост от преценката на държавното обвинение, категорични са защитниците на Иван Тотев

Прокуратурата бездейства, позволява си да работи извън законния срок, смятат те

В новата история няма длъжностно лице, което да не обвинява кръгове или други геометрични фигури, че са го натопили, заяви прокурор Виктор Янков

Иво Дернев

Двама обвинители от Софийска апелативна прокуратура бяха командировани със заповед на главния Сотир Цацаров на днешното дело за отстраняването от длъжност на кмета Иван Тотев. Усилията на Йордан Стоев и Владислав Владимиров от столицата, и на Виктор Янков от пловдивската апелативна прокуратура обаче първо бяха парирани умело от адвокатите на градоначалника Васил Василев и Красимир Елдъров, а после и сломени с решението на тройния състав на Апелативния съд с председател Васил Гатов.

Той и колегите му счетоха, че обвиненият в длъжностно престъпление Иван Тотев не може да повлияе на разследването и изводът за това, направен от магистратите от предната инстанция, е необоснован. Трябва да има реална, а не хипотетична опасност в тази посока, счете съдът. Магистратите бяха категорични, че по делото липсват доказателства за това, че изпълнявайки служебните си ангажименти кметът може да създаде пречка в досъдебното производство. Съдът отчете, че повечето от свидетелите по делото са дали подробни показания, като никъде в тях не се съдържат данни за натиск или страх от такъв. Освен това се взе предвид, че обвиняемият е съдействал напълно на разследващите от ДАНС и прокуратурата, като е предоставил данни и материали. „Тотев е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение”, подчерта съдия Гатов. И заяви, че с решението си от миналата седмица, Окръжният съд е нарушил закона, актът му е незаконосъобразен, а искането СГП за отстраняването на кмета от поста му следва да бъде оставено без уважение.

„Отменя решението на Окръжен съд- Пловдив и оставя без уважение искането на Софийска градска прокуратура”, заяви за финала тройният съдийски състав. Решението е окончателно.

За да се стигне до прочитането на акта се мина през близо 60-минутни пледоарии на обвинение и защита. Заседанието откри адвокат Васил Василев. Той поиска двамата обвинители от Софийска апелативна прокуратура да бъдат отстранени, тъй като не могат да участват в процеса. Според адвоката, главният прокурор няма право да командирова прокурори по конкретно дело. Заповедта му е незаконосъобразна и той превишава правомощията си. Същото направи и по делото Пенгезов. Тогава съдът прецени, че това е в нарушение на закона. Прокуратурата системно нарушава закона с тези заповеди, заяви адв. Василев. Стана ясно, че делото е взето под специален надзор на Софийска апелативна прокуратура, което предизвика по-късно адв. Красимир Елдъров. „ Знаех, че има наблюдаващи прокурори, но сега вече имаме надзираващи прокурори. Тук, в съдебната зала, има двама такива”, отчете Елдъров.

Съдът отхвърли искането на адв. Васил Василев за отстраняването на двамата столични обвинители с мотив, че не може да се произнася по законосъобразността на заповед на главния прокурор. Тогава дойде ред и на същинските пледоарии.

Васил Василев атакува определението за отстраняване от длъжност на Иван Тотев, взето от Окръжен съд- Пловдив преди седмица, като необосновано и незаконосъобразно. Делото се разследва от двама прокурори от Софийска градска прокуратура, но няма протокол те да са били определени на базата на случайния подбор. Това нарушава гарантираното право на справедлив процес, започна Василев. Той атакува сериозно държавното обвинение и за това, че двумесечният срок за приключване на разследването е изтекъл на 3 януари, а няма документ, с който да се иска удължаването на този период. Което ще рече, че всички процесуални действия на прокуратурата след 3 януари са неправомерни.

Василев бе категоричен още, че и по съдебно производство за отстраняване от длъжност следва да се обсъжда въпросът за обосновано предположение за извършено престъпление от обвиняемия. Той цитира становище на ВКС, според което отстраняването от длъжност е в раздела на мярката за неотклонение, при която обоснованото предположение е задължително условие. ВКС подчертава, че съдът не може да е регистратор на прокурорска воля, припомни адвокат Васил Василев. После заяви, че прокуратурата е безконтролна в предявяването на обвинения и е абсолютен господар на досъдебното производство. В този ред на мисли Окръжният съд заявява в решението си от миналата седмица, че няма да се занимава с обоснованото предположение за извършено престъпление и неговото обсъждане. А съдейки по папките по делото, такова няма, подчерта адв. Василев. И обясни защо. По думите му, при обявяването на първата обществена поръчка за зоологическата градина има идеен проект, както и количествено стойностна сметка. Тя, КСС, е вътрешен акт на общината. КСС е дадена в електронен вариант, както и проектната документация, с които да се запознаят кандидатите по поръчката, отбеляза защитникът на кмета.  После се говори за нарушение при втората поръчка по договаряне. Обаче се пропускат съществени правни норми. Първата поръчка не е прекратена от Иван Тотев, а от негов заместник (Димитър Кацарски- бел.ред.). Втората поръка се позовава на това решение. Говори се за един милион разлика в полза на победителя в поръчката. Но КСС не може да е база за сравнение за постигнатата цена. Количествено – стойностната сметка, този вътрешен за възложителя документ, не е темел, че на него да се изчислява имотна облага. Отделно от това, цената не се договаря от възложителя, а от нарочна комисия. Иван Тотев не може да взима произволни решения, а трябва да се съобрази с комисията. Цената е постигната от преговорите именно с тази комисия, а не с Иван Тотев, каза още адв. Василев.

За да продължи в този тон. Той отбеляза, че не е разпитан зам.-кметът Димитър Кацарски, а доводът на прокуратурата да поиска отстраняването на кмета е именно това – че можел да му повлияе. Не може правата на обвиняемия да са в зависимост от преценката на прокуратурата. Няма никакви основания за отстраняването на Иван Тотев, тъй като всички нужни доказателства по поръчката са в папките по делото. Няма нещо, което да липсва. На база тези доказателства се гради обвинението, при особената трактовка на прокуратурата, а тя вече работи в извън законния срок. По волята на същата прокуратура, Кацарски още не е разпитан, нито е призован, нито е търсен. Защо – не се знае. Прокуратурата бездейства, позволява си да работи извън законния срок. Не извършва тези действия, които са в основата за искане за отстраняване от длъжност, атакува адв. Василев начина на действие на държавното обвинение. После обясни, че казусът се преплита с изборното право и подчерта, че съдът не трябва да става заместник на електоралното тяло и да решава кой да управлява един град. Искането за отстраняване на Иван Тотев се очертава като нарочно търсена цел, завърши пледоарията си адв. Васил Василев.

За да вземе думата другият защитник на кмета – адв. Красимир Елдъров. В определението на Окръжния съд прозира целесъобразност, а не законосъобразност. Прокуратурата явно иска на всяка цена Иван Тотев да не е на тази длъжност. В момента се намираме в етап на използване на суха гилотина от страна на държавното обвинение, когато то се впуска да отстранява от длъжност някого, заяви адв. Елдъров. Той уточни, че няма никакви данни някой от свидетелите на делото да е притеснен от евентуален натиск или пък да се страхува. Самата жалбоподателка (Десислава Желязкова- бел.ред.) страхува ли се от кмета? Очевидно не, попита и отговори защитникът. И подчерта, че така се създава порочна практика, която е в разрез с презумпцията за невинност. Изрази и опасения, че ако бъде отстранен кметът от длъжност, то тази мярка ще промени вота на пловдивчани.

Дойде ред и на представителите на държавното обвинение. Виктор Янков от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че се касае за тежко умишлено престъпление от общ характер. И заяви, че Иван Тотев тотално е нарушил разпоредбите на ЗУТ с липсата на строително разрешение за изграждането на зоопарка. Това твърдение на обвинителя бе посрещното с отрицателни коментари от хора от общинската администрация, присъстващи в залата. „Не е вярно”, каза на съседа си по банка и зам.-председателят на общинския съвет Радослава Ташкова. В последствие твърдението за липсващо строително разрешение бе оборено и от адв. Васил Василев.

Има достатъчно основания да считаме, че обвиняемият Иван Борисов Тотев може да повлияе на разследването, ако продължи да изпълнява служебните си задължения. Разследването е на изключително ранен етап и до 15 февруари, когато приключва отпуската на обвиняемия, няма да можем да приключим производството. А и кметът сам си решава кога да излезе в отпуск или кога да си я прекрати. Да, на 3 януари, срокът на разследването е изтекъл. Действително към момента вероятно този срок не е продължен. Ако не е, извършените в този период процесуални действия ще са невалидни, но могат да се преповторят, отговори прокурор Янков на адв. Васил Василев по повод изтеклия краен срок на разследването. Отново в отговор към адвоката, обвинителят заяви, че прокуратурата не е абсолютен господар на досъдебното производство от много време, тъй като съдът е навлязъл активно в него. Обвинението срещу Иван Борисов Тотев не е самоцел. В новата история няма длъжностно лице, което да не обвинява кръгове или други геометрични фигури, че са го натопили, заяви Виктор Янков. Той отбеляза, че изграждането на зоологическата градина може да е много добре за града, но важна е цената, която се плаща от данъкоплатеца. В този случай 1 милион са потънали някъде. Това е и целта на разследването – да установи къде и как са отишли те, каза в края на пледоарията си обвинителят от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Щафетата пое Владислав Владимиров от САП. Настоящото производство има превантивен характер, каза той. И напомни, че двама от ключовите свидетели, единият от които е Димитър Кацарски, не са разпитани. Той подчерта, че може би удължаване на срока на разследването ще бъде дадено със задна дата. Колкото до сухата гилотина – прокуратурата е призвана да спазва законите, каза веднага след колегата си прокурор Йордан Стоев.

Вметката, че разследването може да бъде удължено със задна дата, предизвика адвокатите на кмета. Васил Василев подчерта, че тази процесуална хватка е чиста проба произвол и е порочна практика на държавното обвинение. Всички знаехме, че го правят. Те си го казаха днес. Къде в белите страни го има това, дебело подчерта адв. Василев, докато прокурор Владимиров гледаше съсредоточено в една точка. После каза, че има издадено строително разрешение за зоопарка и то се намира в папките по делото.  То е там, няма да изчезне, черно на бяло е. Прокуратурата сама призна, че производството е в начална фаза и тепърва ще се работи по него какво ли не. Разследването тепърва предстои, но имаме вече и обвинение, а и искане за отстраняване от длъжност. Явно това се цели, допълни адв. Василев.

С реплика излезе и Красимир Елдъров, който отново атакува представителите на държавното обвинение за обяснението със задната дата. Не съм допускал, че прокурор ще направи такова признание в съдебна зала, пред толкова много журналисти. Да признае как прокуратурата, която би трябвало да е блюстител на закона, се справя с една процесуална пречка. На това ли трябва да възпитава държавното обвинение, попита адв. Елдъров. После се захвана за „потъналия 1 милион”. Това да не е Титаник, репликира той Виктор Янков и определи думите му като публични внушения в съдебна зала. Днес научих още нещо, което не знаех. Че вече има надзираващ прокурор. Имаме двама такива в залата, каза на финал Красимир Елдъров.

В крайна сметка, апелативните съдии се спряха по същество единствено на определението на окръжните, като го отмениха. И отхвърлиха искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването на Иван Тотев от длъжността кмет на Пловдив. Съдия Васил Гатов с усмивка подмина престрелката между обвинители и адвокати, твърденията за суха гилотина, за един милион като Титаник и за пълно господстване в досъдебното производство. На този етап кметът Иван Тотев остава в отпуск, а първи в общината до 15 февруари, когато тя ще приключи, ще е заместникът му Розалин Петков.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Суха гилотина и 1 милион като Титаник в делото за отстраняването на кмета

  1. ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ВСИЧКИТЕ ПАРИЧКИ ДЕТО ГИ Е ГЕПИЛ ,ЗА КОЕТО НЯМА СЪМНЕНИЕ А КАТО НЕ ГО Е СРАМ ДА СИ СЕДИ КМЕТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.