Разпитаха кмета на Община „Родопи” по делото на Райна Петрова

Темида

Заради множество неявили се свидетели съдът насрочи ново заседание на 8 март

Разпитите показаха, че при сигнали за некачествена храна в детските градини, тя е била заменяна

Таня Кънева

Делото с подсъдими бившият кмет на район „Централен” Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева бе отложено за Международния ден на жената 8 март, заради множество неявили се свидетели. Това е второ поредно отлагане в един и същи ден. Преди обяд по искане на защитника на Петрова – адв. Красимир Елдъров, заседанието бе отложено за 13 часа, за да може той да се яви в Апелативен съд и да защитава кмета Иван Тотев, който обжалва отстраняването си от длъжност.

На второто заседание бе разпитан като свидетел кметът на Община "Родопи" Пламен Спасов. Той разказа, че при встъпването си в длъжност е заварил като доставчик на храни в детските заведения фирмата на Надежда Минчева. Призна, че е имало некачествени доставки на моменти и че след телефонни разговори с Минчева те са били заменяни. Пламен Спасов отговори на питане на защитата, от което стана ясно, че въпреки запорираните сметки на администрацията и дължими пари на фирмата, доставките не са били прекъсвани. От свидетелските му показания стана ясно, че след изтичане на договора с фирмата, общината е обявила обществена поръчка за избор на нов доставчик. Тази поръчка е била обжалвана от Надежда Минчева, което довело „Родопи” до тежка ситуация, затова е преминато към пряко договаряне и сключване на договор с друга фирма.

Като свидетел бе призован и бизнесменът Георги Цанков, който е поел зареждането на общинските детски заведения в „Родопи” впоследствие. Той се яви в началото на първото заседание, но в почивката депозира молба за ангажимент, а след като закъсня след третото обявено прекъсване, съдът насрочи делото за друга дата. Друг от редовно призованите и явили се свидетели, депутатът Петър Петров, също не бе разпитан, а извинен със започващото в 12 часа заседание в Парламента.

Съдът успя да разпита днес още двама свидетели – счетоводител на две детски градини в район „Централен” и учителка. Първият свидетелства по процедурата за подписване на договор за доставка на храни, а вторият, че е имало случаи да са доставяни некачествени продукти. Между показанията на двамата свидетели дадени пред разследващите и тези в залата имаше известно разминаване, за което те уточниха, че към днешна дата нямат ясен спомен.

И кметът на Родопи, и учителката обаче потвърдиха, че при констатиране на негодна стока в доставките тя е е била заменяна от фирмата на Надежда Минчева.  

Съдия Силвия Цанкова отмени глобите от по 150 лева на Пламен Спасов и Петър Петров за неявяване на предишно заседание, поради представени уважителни причини.

Припомняме, че Райна  Петрова е обвинена в длъжностно престъпление при доставката на хранителни продукти в детските градини, приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансираната от нея фирма и упражняване на натиск върху свой служител относно избора на доставчик по обществена поръчка за близо 380 хиляди лева. Подсъдима по същото дело е и бизнесдамата Надежда Минчева, за чиято фирма „Надежда” става дума. Тя е обвинена  в търговия с влияние, предлагайки като подарък на Петрова туристическа услуга за далечна дестинация на стойност от близо 10 хиляди лева в замяна на „спечелването“ на обществената поръчка за храна в детските заведения в район „Централен“. Райна Петрова бе отстранена от длъжност на 14.07. 2014-а година и й бе наложена мярка за нетоклонение „подписка”, а на Надежда Минчева беше наложена парична гаранция.

В кулоарите стана ясно, че от тогава до днес Райна Петрова не работи, а бизнесът на Надежда Минчева е съсипан. Двете дами и днес се явиха заедно пред Темида. Седяха една до друга в залата и пушеха заедно в обявените почивки отвън. Екскметицата дори сърфираше на таблета си по време на заседанието. Накрая потвърди, че е спокойна за изхода на делото. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.