МненияПод ножа

Разочароващ ремонт за 70 000 лв в Градската галерия

Положителната новина е, че най-накрая галерията има най-обикновена система за окачване на картини

След близо двумесечен ремонт залата за временни експозиции на Градската художествена галерия отвори врати вчера. От снощи по стените на първия етаж на галерията могат да се видят творби на Янко Ненов. Той е подготвил 60 цветни релефа, в които върху метална плоскост е рисувал с различни материали, сред които стъкло, дантела и други. Творбите са обединени в цикъл „Синят на старите вещи и… котките“.

Посетителите на изложбата ще са първите, които ще видят пространството след последния му ремонт. 70 хиляди лева отпусна общината за модернизиране на изложбения етаж, който обаче силно разочарова. Единственото ценно нещо, което се вижда, е насоченото осветление и системата за окачване. Това все пак са задължителни системи, които на практика всяка малка частна галерия, отворила или ремонтирана в последните 20 години притежава.

Изключително дразнещи за зрителя обаче са доста детайли – някои от които и опасни за картините. На първо място, въпреки новия скъп ремонт, посредата на част от стените има електрически контакти. Оставени сред стените, които би трябвало да са напълно бели без да разсейват по никакъв начин от картините, те са изключително неприятни, предвид скорошния ремонт на сградата. Във всички съвременни пространства, контактите са скрити по някакъв начин, за да не пречат на нормалното възприемане на творби на изкуството.

Цялата статия и още снимки – в Kapana.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Докога ще ни изненадват със самодейщина. Все пак си получават заплатите от нашите данъци. Срамота за претенциите ни за Европейска столица на културата. Няма ли да сезирате прокуратурата

  2. Абсолютно безобразие, 70 000 лева са изхарчени за боядисване и осветление. Климатиците все още са насочени директно към картините и посетителите, както беше и през декември 2017.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина