МненияПод ножа

Проектът за нова галерия на „Гладстон” се оказа засекретен

Не проектантите, а художникът Снежана Фурнаджиева представи пред архитектите идейните решения за бъдещата сграда

Авторите на проекта Петкана Бакалова и Тодор Узунов били подписали договор с ГБС с клаузи за конфиденциалност

Архитектите: Конфиденциалност? За публична сграда с публични средства? Това е абсурдно!

Иво Дернев

Художникът Фурнаджиева в ролята на проектантПълен хаос. Само така може да се определи ситуацията с новата художествена галерия на улица „Гладстон”. Предварително насроченото представяне на преправения проект за сграда за култура пред архитектурната гилдия вчера постави всички участници в събитието в абсурдна ситуация. Тъй като пред архитектите застанаха не проектантите Петкана Бакалова и Тодор Узунов, а председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Оказа се, че в договора, който арх. Бакалова и арх. Узунов са подписали с фирмата изпълнител ГБС, има клаузи за конфиденциалност, заради които нямат право да показват проекта. Нямаше и представител на дружеството, тъй като в договора му с общината също имало клаузи за конфиденциалност. Оказа се, че проектът е един вид засекретен. Така архитектите не знаеха какво точно гледат и какво точно се изисква от тях във въпросното обсъждане.

Фурнаджиева обясни, че е направила снимки на визуализациите и показва именно тях. Така и не се разбра как и защо именно председателят на ДПХ се нае със задачата да влезе в ролята на проектант пред представителите на архитектурната гилдия. Тъй като дружеството не е собственик на парцела, не е възложител или изпълнител на поръчката, а е само евентуален ползвател на бъдещата сграда. На въпрос на Под тепето в качеството на каква Фурнаджиева е застанала пред архитектите и представя проектите за нова сграда тя отговори: „Не съм собственик на сградата. Ще е срамота да се гледа по този начин. Тази сграда е строена за нас, 450 пловдивски художника. Какво ще стане с тях? Ще останат на улицата ли? Те не са ли важни?”.  

„Не е сериозно това, което правите г-жо Фурнаджиева, след като нямате право да изнасяте информация. Какво правим ние тук?”, попита председателят на САБ- Пловдив арх. Илко Николов. Всички в залата бяха изненадани и възмутени от засекретяването на проекта. „Конфиденциалност? За публична сграда с публични средства? Това е абсурдно!”, чу се в залата на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, където се проведе така нареченото представяне.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Градче със затихващи функции едвали има нужда от …“…Тази сграда е строена за нас, 450 пловдивски художника. Какво ще стане с…“ СБХ в Пловдив наброяваше десетина четки, и даже провеждаха периодични ЧИСТКИ на неблагонадеждните, та само „АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ“ ЙОНИчаги цицаха контрактации. Как стигнаха 400, сега пък 450 в ДПХ (които не са СБХ, собственик на имота) и ЗАЩО? Че разбира се, че на улицата ще останат; нивята буренясват!

  2. „Архитектите: Конфиденциалност? За публична сграда с публични средства? Това е абсурдно!“ Иво, за сведение, според българските закони още от ерата на Княз Батенберг ДАЖЕ СГРАДАТА, ХОТЕЛЪТ, ДЮКЯНЪТ НА ИВАН ДРАГАНОВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАСЕКРЕТЕН, А СЕ ОДОБРЯВА ЧРЕЗ ПРОЦЕДУРА ДОСТЪПНА ЗА ОСПОРВАНЕ ВЪВ ВСЯКА ФАЗА. А не само за обществените билдинги които плащам АЗ-ти-ние данъкоплатците от джоба си. Кмете, а? А?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина