МненияПод ножа

Пловдив загуби фестивала Нощ на музеите и галериите тази година

От фондация „Отворени изкуства” обявиха нулева година заради скандалите около най-мащабното градско събитие

Пловдив официално загуби най-голямото градско културно събитие- Нощта на музеите и галериите. Организаторите на фестивала от фондация „Отворени изкуства” обявиха нулева година. Нощта обаче ще се завърне догодина, когато градът ни ще е Европейска столица на културата, като дори са избрани датите за 2019г.- 13,14,15 септември.

Ето и пълния текст на позицията на „Отворени изкуства”:

„От днешна перспектива конфликтът е изгладен, но фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти”, заявяват днес организаторите на фестивала в официално становище до партньорите си.

 „През февруари фондацията, като организатор на НОЩ/Пловдив, беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му. В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим. За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на НОЩ/Пловдив и нейната организация като цяло. В реакция на това Отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив  и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект НОЩ/Пловдив.

От днешна перспектива конфликтът е изгладен, но фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година.

Ще ни липсва сътрудничеството с вас през тази година и НОЩ-та, но се надяваме на спокойна работа и възможност заедно да насочим усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата.

Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември.”

Очаквайте подробности!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Веске, кажи си направо без овъртания. Защо да се трепеш за някви си мижави 40 000лв. и да поемаш негативите от доброволчеството на привлечените в организацията лица, след като може да си гушнеш 5 пъти повече от ОФ Пловдив 2019 без много зор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина