Немска аукционна къща продава фалшименто платно на Анастас

Под ножа

Сръчен копист създаде арт „франкенщайн“ с типични елементи от картини на Константинов и Шагал

Ползвали фрагменти от цикъл на пловдивския художник от 80-те

Анастас с оригинала и фалшификата
Анастас с оригинала и фалшификата
Германска аукционна къща продава картина с множество копирани елементи от творчеството на пловдивския художник Анастас Константинов. За неистинската творба той разбира в края на юли от неговите американски арт мениджъри. Те попадат на световен сайт за изкуство www.artprise.com, в който влизат всички художници. И онемяват, щом виждат авторските детайли по една от работите, изложена във виртуалната галерия. Която, както се оказва, Анастас не е рисувал, не е и чувал за съществуването й.

Въпросното фалшименто е купено в германския град Кемтън, представлява имитация от различни цикли и периоди в изкуството на Анастас, от които са копирани отделни фрагменти. Оригиналите от пловдивския маестро са от 1986 година, когато рисува „Колелото“ с размери 112х168. Именно от него е откраднат Image title
основен елемент, който чевръсто е преправен и прехвърлен върху фалшификата.
Друга авторска творба е със заглавие „Пророчество“- размер 145х145, част, от която също е „препечатана“ на „франкенщайна“. Който е кръстен със скучното „Фигурална композиция“ и е с размери 60х70. Никога не съм слагал такива безлични заглавия, подчертава Константинов.

Не е ясно кой е предоставил картината. Дали е художник, частно лице или галерия. От аукционната къща Allgauer Auktionshaus Kuhling e.K. , където се намирала странната колаборация от уникални арт похвати на Константинов, отказват всякаква информация. Задължение е на аукционните къщи да имат експерти, които проверяват подробно от всеки възможен източник данните за автора. Правят го и чрез самата картина. Това обаче не се е случило при иначе изрядните немци.

Дистанционно от България, дъщерята на Анастас- Емилия, заедно с пловдивски колекционер, правят опит да закупят картина с цел да заведат дело и тя да служи като веществено доказателство. Пишат писмо. Получават отговор: Нямаме Image title
 никаква информация и не можете да си закупите картина. Следва второ писмо от България. След 20 дни картините са свалени от сайта от световната прайз листа. Но от самата галерия-не.

Освен плагиатството на българския художник, на заден план се виждат и елементи от композиции на световноизвестния художник Марк Шагал. В България ме крадат много пъти, но не слагат името ми. И 100 художници могат да копират моя стил. Престъпление е, че върху творби някой друг слага Image title
подписа ми, казва художникът и сочи мъгляво подписаната творба.

Следващата стъпка, която Анастас и семейството му ще предприемат, е да се обърнат към прокуратурата и културното аташе към българското посолство в Германия. Действията му са мотивирани не от друго, а от това да предупреди всички любители на изкуството да бъдат внимателни и когато купуват картини, ако е възможно, да се обърнат към автора.

Благодаря на аукционната къща Allgauer Auktionshaus Kuhling e.K. на улица Königstrasse 17, със сайт www.allgaeuer-aukrionshaus.de, че снимките са свалени. Ако имат интерес към изкуство ми, могат да заповядат в моята галерия, завършва Анастас.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.