МненияПод ножа

Както се очакваше: Премиерът оттегли наредбата за ТЕЛК

Протест ще има, категорични са хората с увреждания

Здравният министър заяви, че промени в уредбата на инвалидните пенсии ще има само след консенсус с хората с увреждания

Късно във вторник премиерът Бойко Борисов е наредил оттегляне на проекта за промени в нормативната уредба, срещу който хиляди инвалиди от цялата страна излизат днес на протест. Предложените от здравното и социалното министерство промени в наредбата за медицинската експертиза и трудоспособността са били стопирани на среща между Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, здравния министър Кирил Ананиев и социалния Бисер Петков. Това се случи часове след като инвалиди обявиха, че тръгват с автобуси от цялата страна към столицата, за да протестират пред Парламента и МС.

По този начин кабинетът още веднъж потвърди пророческите думи на Латин Банков от Пловдив, който е член на УС на Съюза на инвалидите у нас. Банков заяви, че в България, който не плаче не му дават биберон, за това и хората с увреждания ще протестират днес, въпреки обявеното оттегляне.

„Насроченият за 11 април национален протест на хората с увреждания от 11.00 ч пред Министерски съвет и Президентството ще се състои. Становището на осемнадесетте национално представени организации е, че въпреки оттеглянето във вторник на планираните  промени, отнасящи се до медицинската експертиза, много други теми и въпроси, пряко засягащи съществуването на хората с увреждания, остават проблемни и неясни. Освен това, оттегленото предложение не включва концепцията за оценка на работоспособността, срещу която хората с увреждания са категорично против,“ категорични са организаторите на протеста.

Министрите Ананиев и Петков обявиха, че започват серия от срещи с организациите на хората с увреждания и наредбата и правилникът за ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии) ще се променят само след като бъде постигнат пълен консенсус с тях.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина