МненияПод ножа

Инвеститорът на ул. „Май”: Всяко наше действие се съблюдава от МК и Археологическия музей

Римската колона е била намерена на много висок слой при изкопните работи, била е захвърлена в имота вероятно в Османския период

Съхраняваме я, за да си я прибере общината и да я използва, казва Катя Йовчева

Така ще изглежда бъдещата жилищна сграда Няма казус с разрушена археология на строителния ни обект на улица „Май”. Това заяви днес инвеститорът Катя Йовчева, като потвърди думите на наблюдаващия дейностите върху имота археолог София Христева, цитирана от Под тепето вчера. Стартът на строителството на жилищна сграда в сърцето на града предизвика реакция от страна на живущи там, които алармираха за разрушени, при изкопни дейности, останки от римско време. Опасенията на гражданите обаче се оказаха безпочвени.

Всяко наше действие се съблюдава от Министерството на културата и от Археологическия музей. От МК идват на обекта при всеки нов етап. Дори днес бяха на терен, преди да стартираме укрепването и казаха „Започвайте”, коментира пред Под тепето инвеститорът Катя Йовчева. Тя не крие, че още със старта на проекта за изграждане на 5-етажна жилищна сграда е имала търкания с живущи в квартала. Едни скочили, че ще им бъде закрита гледката. Други твърдели, че няма да им се хваща добре Булсатком-а. А трети се опасявали, че канализацията е стара, няма да издържи още десетина нови жилища и ще връща водата. В последствие, някой окачил върху заградителните мрежи на строителния обект предупреждение, че при изкопните работи била разрушена археология.

Няма такова нещо. Това не отговаря на истината. От първия ден на място има наблюдаващ археолог. Имаме сключен договор с Регионален археологически музей. Не се появи никакъв културно-исторически пласт при изкопните дейности. Вероятно тази реакция е била предизвикана от появата на една римска колона, която бе намерена на много висок слой при копаенето и не е част от римски структури. Просто в някакъв период от развитието на Пловдив, някой е решил да прибере тази колона от някъде и да я захвърли в този парцел. Тя излезе на един метър изкоп. Предполага се, че е била захвърлена тук в Османския период. Ние сега я съхраняваме, за да я вземе общината и да я използва както намери за добре в някои от важните за града археологически обекти, уточни Катя Йовчева.

Тя подчерта, че иска всичко да бъде прозрачно, тъй като заради акцията на живущите, един от потенциалните купувачи на жилище се е отказал, притеснен дали сградата въобще ще бъде вдигната. Това е семейна инвестиция, съсобственици сме 6 души. Всеки от тях ще има по един апартамент, като остават два или три за продажба. Заради отказа на един от купувачите търпим големи щети, допълни Йовчева. И с идеята за прозрачност ни предостави 3D изображение на проекта за постройката на улица „Май”.

Тя уточни още, че имотът, на който семейството й строи, няма нищо общо със старата къща на евангелска баптистка църква. Собствениците й сами са решили да я съборят, тъй като постройката била паянтава и представлявала реална опасност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Според мен е супер свежарска визията на сградата. Определено ще поразчупи задремалия „майски“ дух. 😀

  2. Сградата е от типа на стърчащите уродливи кооперации, които станаха обичайна гледка. Жалко за хубавата улица.

  3. археологията и паметниците вече се използуват от т.н. „гражданско общество“ за да спират строителството, да пречат на съседите и да уреждат собствените си интереси, не че са загрижени за опазването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина