МненияПод ножа

Ето го проекта за тютюневия склад на „Иван Вазов”, който чака одобрение от Министерството на културата

Той предвижда нова стъклена конструкция в централната част на сградата откъм „Авксентий Велешки”

Сградата днесЧакащият одобрение проект Под тепето получи 3D визуализация на инвестиционния проект на бизнесмена Величко Яков, който чака становище от експертите в НИНКН към Министерството на културата. Собственикът на месокомбинат „Житница” е купил сградата през 2016г. и веднага е започнал работа по идеен проект, а после е влязъл и в процедура по одобрението му. Входирал е идеята за реконструкция в Института по недвижимо културно наследство през януари. Веднъж му го връщат за отстраняване на забелязаните от специалистите нередности. Инвеститорът го прави и вкарва преработения проект отново в НИНКН. От тогава чака одобрение.

Идеята на Яков е сградата да бъде реконструираната, тъй като в момента е опасна и компрометирана. Предвижда се изграждане на нова стъклена конструкция в централната част на постройката откъм „Авксентий Велешки”, както и много нови декоративни елементи. Сградата не е единичен паметник на културата, но е част от ансамблов такъв. Инвеститорът е категоричен, че се е съобразил с цялата зона и се придържа визуално към ансамбловия паметник. Идеята е бъдещата сграда да е многофункционална- предвиден е подземен паркинг, първи етаж с търговски площи, офиси и жилищна част на последното ниво.

Очаквайте продължение по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Да, автентичност във фасадите няма – модернизирани са. Е не се учудвам вече, че не са го одобрили. Какво толкова трудно е просто да възстановиш оригиналната фасада и елементи, а не да добавяш измислени, неавтентични по сграда, част от ансамбъл-паметник на културата? Правим халтура така!

  2. само като видите един от „шедьоврите“ на този „предприемач“, а именно бившото II РПУ на Съединение и ще ви се изясни картинката с опазването на паметниците на културата 😉

  3. Един етаж повече, почти нищо общо с оригинала. Това си е изцяло нова сграда, която спазва сигурно единствено границите на старата. Подигравка.

  4. Изглежда добре и обещаващо. Дано и другите складове ги превърнат в хубави жилищни сгради или офиси – определено привлекателни и за двете, с местоположение и добро озеленяване наоколо, с високи тавани и стабилна, красива фасада.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина