Руснак фен на Спартак Москва предизвикал боя на Локо Пд – ЦСКА

Под небето

Един от задържаните привърженици на Локо е издирван в Чехия

Ще се проведат срещи с футболните клубове, за да се предотвратят подобни инциденти

11 лица са задържани от полицията след ексцесиите на срещата Локомотив Пловдив – ЦСКА. 6 от тях са привърженици на Локомотив, а 4 на столичния ЦСКА. Един от тях – основният провокатор на боя пък е руснак – фен на Спартак Москва. Той е присъствал на двубоя по покана на феновете на Локо Пловдив. Това разкри шефът на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков на специален брифинг днес.

На видеозаписите се вижда как руснакът е прескочил загражденията на централния сектор на стадион "Локомотив" и тръгва към агитката на гостите. След това двете агитки нахлуват на пистата, като "черно-белите" просто прескачат ниската преграда на централния сектор, докато феновете на ЦСКА разбиват металната ограда на сектора за гости.

Полицията е реагирала своевременно, според Илков. Веднага след получаване на сигнала те са влезли на стадиона, за да предотвратят още по-голяма ескалация на сбиването. Охраната на срещата в самия стадион е отговорност на самия футболен клуб-домакин и те са преценили да се възползват от частна охрана. Обикновено тя излиза по-евтино на клубовете, добави Атанас Илков. Тъй като преценката на МВР е, че този двубой е рисков, то полицейски служители са чакали в готовност извън стадиона. Именно поради това те са успели да реагират веднага след ексцесиите и да предотвратят по-тежки случаи.

9 от задържаните вече са в съда и се очаква да получат административни наказания. Стартирани са и 4 наказателни производства за повреждане на загражденията и нарушаване на обществеиня ред, както и досъдебно производство за хулиганство с особена дързост и цинизъм, добави Атанас Илиев, говорител на прокуратурата. Ще сме безкомпромисни към такива случаи, каза той.

Вече се преглеждат всички възможни видео записи, разпитват се и свидетели, добави Румяна Зайкова-Калеева – и.д. районен прокурор на Пловдив. Тя благодари на полицията за бързата реакция и предотвратяването на още по-сериозни случаи.

Всеки участвал ще понесе своята отговорност, категоричен бе Атанас Илиев. Проследява се детайлно целият случай и всеки, участвал по някакъв начин в сбиването – не само вече задържаните – ще бъдат наказани според закона. Той уточни, че нямат информация дали руският гражданин е криминално проявен. Един от задържаните фенове на Локомотив Пловдив е издирван в Чехия. 

Освен наказанията над тези, които са нарушили обществения ред, институциите ще работят и за предотвратяване на други подобни инциденти. Атанас Илков уточни, че ще проведе срещи с футболните клубове за съвместни действия. В момента няма как полицията да присъства вътре на стадиона, ако клубът-домакин не е пожелал изрично това. Те обикновено наемат частна охрана, тъй като им излиза по-евтино, но не можем да пестим от сигурността, добави Илков. С Локомотив още днес ще се коментира този въпрос. На стадиона е имало много деца, някои от които с родителите си, недопустимо е да ги възпитаваме така, добави Атанас Илков.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.