Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Под небето

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е да бъде отменено решението на Общинския съвет за събаряне на сградата, коментира арх. Хубена Салджиева. Последният акт на пловдивските депутати бе гласуват за нейното премахване с 350 000 лв от общинския бюджет. На нейно място тепърва ще се изгради и известно разширение на съществуващия в съседство парк в посока жп-линията по бул. „Копривщица“.

Желанието на инициативния комитет, който включва много артисти и хора на културата, както и жители на квартал Смирненски е сградата да бъде запазена. В исканията, внесени в Общинския съвет са следващото решение на местната власт да бъде за запазване на сградата и превръщането ѝ в културен център. В последствие ще се решава какъв да бъде моделът на функциониране, коментираха от инициативния комитет.

Те обаче мислят и за това. Заедно с подписите и писмата за подкрепа е внесено и предложение за концесия. Според групата, сградата има шанс да се развива чрез бизнес план по самостоятелен начин. Предложението за концесия е интересно и показва, че инициаторите имат идея какво да се прави, но създаването на една концесионна процедура е дълъг процес, който трябва да премине през всички нужни комисии и процедури, коментира председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

При внасянето на документите Чавдар Порязов припомни, че сградата е конструктивно здрава. Тя се нуждае от ремонт, тъй като всяка постройка трябва да се предпазва от дъждовната вода, но за момента не е нужното събаряне, и тя може лесно да се преустрои в сграда за култура.

След срещата с представителите на инициативния комитет, Савина Петкова коментира, че ще предаде документите на съответните комисии в Общинския съвет. За да се премине цялата процедура и исканията да бъдат разгледани и на сесия от съветниците обаче са нужни още няколко документа, които за момента липсват, добави тя и коментира, че законовите процедури трябва да бъдат спазени. Със сигурност ще се отнесем отговорно към желанието на пловдивчани, добави тя.

Споделете ни във:

3 коментара за “Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

  1. Колко майсторски ги изработихте чиновниците, за разцвет на ИЗКУСТВОТО, което само Вие го умеете (и си го разбирате) Хвала! Веска, 623 895

  2. Похвално е заявеното желание за сериозност. Необходимите документи за които споменава г-жа Петкова бяха внесени преди година но явно е забравила.

  3. Както изясни БАН, БАНИ, БАНКИ (БАНауКултИзк.), БАНИЦА и БАНДА словосъчетанието “Гражданската инициатива” при всички случаи покрива / прикрива апетити и лакомии на четници от отрядите на МАТЕРИАЛИСТически ШАЙКИ и никога ИДЕАЛистически агитки. Тук СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, КАКВОТО И ДА ТИ КАЗВАТ. За имотченце, кис-кис, Нотариално Актче! Специалитет на Никола Методиев, МУТРОолит-ик пловдивский!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.