Пловдив с 220 милиона лева бюджет за годината

Под небето

Image title
220 милиона лева е бюджетът на Пловдив за 2014-та. Най-важният документ за града официално представиха кметът Иван Тотев и екипът му в новата зала за пресконференции в Дома на културата. Според цифрите, които градоначалникът нахвърли, финансовата рамка остава стабилна, без особено промени от миналогодишната, прогнозируема за бизнеса. Завършваме бюджетната 2013-та година с 1,5 милиона преизпълнение. Това само показва, че сме точни и последователни във всяко наше движение, каза кметът.

В Бюджет 2014 малко под 103 милиона лева се падат на делегираните от държавата дейности , а 117 милиона е делът на местните приходи. В 220-те милиона не влизат финансови трансфери от европейските програми и отделни проекти, като например многофункционалната спортна зала. Администрацията работи по общо 23 европейски проекта на обща стойност 223 016 679 лв.

Image title
Най-големите пера в бюджета са образованието- близо 40 на сто от него или около 88 милиона лева, здравеопазването- 13,2 милиона, социалните дейности. Прогнозите за приходите от данъците не се различават съществено от миналогодишните, като най-голям дял в тях заемат местният налог за недвижими имоти- 17 милиона, и данък МПС- 13 100 000 лв. Информацията, която общински съветници от опозицията разпространиха за масово регистриране на автомобили в съседни общини се оказа невярна. За миналата година под тепетата са влезли нови 13 хиляди автомобила.

Финансистите от общината се предвидили приходи от глоби и лихви в размер на 3,3 милиона лева. Близо 47 милиона ще влязат в хазната от такси, а малко над 1 милион от концесии. Продажбите на общински имоти се очаква да докарат 5,7 млн. лв. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.