Не е ясен начинът, по който се предава птичият грип в пловдивско

Под небето

Изолираният щам е високо патогенният H5, който е рисков и за хората

Констатирани са огнища във ферми в десет населени места, унищожават 90 хиляди птици

Не е ясен начинът, по който се предава птичият грип, но най-вероятно е това да става чрез свободното движение на дивите и домашните птици. Изолираният щам е високо патогенният H5, който е рисков и за хората. Това стана ясно на днешното спешно заседание на епизоотична комисия, което се състоя в Областна администрация под председателството на губернатора Здравко Димитров. Там бяха разпоредени спешни мерки във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца по домашните и дивите птици. На заседанието присъстваха кметовете на общините в областта, представители на БАБХ, ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, ЛРС, дирекция Екология и други държавни и общински органи. 

На територията на Област Пловдив са установени ферми в 10 населени места от областта , в които са констатирани огнища на болестта. Огнища има в Маноле – 1 ферма, Белозем – 2 ферми с 16 300 броя патици, Градина  4 000 бр., Калековец – 4800 бр., Пъдарско – 2 ферми с  по 11 000 птици, Манолско Конаре – 3 600 бр., Ръжево Конаре – 12 000 бр., Момино село – 8000 бр., Старо Железаре – 12 00 бр., Раковски – 8 000 птици и Трилистник – 110 000 кокошки носачки. До момента са унищожени  голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000 бр. В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет обаче е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците.

Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците. Представители на ОДБХ съвместно с МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса. Забранява се достъпът на външни лица и риболовът в язовир Пясъчник.

Стопаните, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците, ще бъдат обезщетени.

С цел провеждането на ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването се откриват и горещи телефони, на които се приемат сигнали за заболели или мъртви домашни или диви птици.

Телефонните са: 032/62 6255 и 032/62 63 18.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.