ЖивотКултураНовиниПод небето

На Атанасовден зимата се стяга да си ходи

Черпят за имен ден Атанас, Атанаска, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка, Tанас, Hасo, Hася

Най-разпространената легенда в нашия фолклор за Андон и Атанас е, че са двамата братя близнаци покровители на ковашкия занаят. Легендата разказва че във времето, когато не са съществували ковашките клещи, двамата братя работели в ковачницата и тъй като желязото вече прегаряло в пещта, свети Атанас бръкнал в огъня, хванал желязото с голи ръце и след това като видял кучето, което стояло в близост до огъня със свити предни лапи, решил да измайстори клещите по подобие на крачетата на кучето. На този ден ковашките еснафи колят животно в чест на патрона си и организират големи трапези.

Смята се, че земята започва да се обръща към лятото и да се затопля. Атанасовден е популярен като денят Среди зима, защото това е средата на зимата и от този ден нататък зимата започва да се подготвя да си тръгва. Съществува и друга легенда, според която някога светците се събрали и си поделили земята и небето. Свети Атанас е този светец, комуто се паднали зимните снегове. Той се качвал на белия си кон, обличал копринената си риза, отивал с коня си извън селището, провиквал се да си тръгва зимата и така в много региони на страната от Атанасовден хората са ходели да срещат изгрева и пролетта по по-високи хълмове и могили в близост до селищата.

В различни региони на страната на Атанасовден са били палени огньове, които са били прескачани за здраве.

„Иди си зимо, идвай лято!“ – с тези думи се поздравяват хората на Атанасовден.

Православната църква е посветила този ден на свети Атанасий Велики. Той млад става дякон, участва в прочутия вселенски събор в Никея, а след това става архиепископ на египетския град Александрия. И се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.
Атанас в превод от гръцки означава безсмъртен.

Черпят за имен ден Атанас, Атанаска, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка, Tанас, Hасo, Hася.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина