Под небето

Борисовата градина, 22 април

Gendo, www.vevesti.com

Image title
Всекидневен бюлетин за премиерските и други обществено-политически изяви
Да ви кажа ли какъв ден е днес? Световният ден на земята. Напомням го, защото онзи ден имаше годишнината от Априлското въстание, но никой не сети да я отбележи. И как да стане, като Цецо Цветанов вдигаше друго въстание и беше пуснал потерията по поредната душманска престъпна група.
Но да се върнем към земята. Ако трябва да сме честни, ние трябва да честваме не деня на земята, а деня на заменката. Полска, горска, няма значение. Въпросът е да е земя и да има далаверка.
Новото джипи на републиката, проф. Анна-Мария Борисова се оказа наш човек. В смисъл – журналист. Кара се като главен редактор, определя местата на материалите и големината на заглавията като отговорен секретар и е недоволна като издател. Освен това веднага се опъна на премиера, както е редно за четвъртата власт. Е, у нас някои му полягат, но това са грешки на недораслата демокрация.
Дълго чакания доклад за далаверите на кабинета Станишев бе представен днес пред част от депутатите и обществото. Интересът към него в парламента беше колкото на преяло куче към киселица, но нейсе. Освен това беше представен скучно, дълго и монотонно. Обаче дебатът си заслужаваше. Управляващите отсякоха: „Харчите много и непрозрачно“. Станишев отговаря: „На крива дупка – крив винт“. Мартин Димитров оригиналничи: „Представете си Меркел да открие скрити договори за милиарди!“
Аз се питам да си представя друго – как президентът Кьолер й спретва едно енергийно форумче с основен приоритет „Северен поток“ или мащабна дискусия за предизвикателствата на Германия пред икономическата криза. Или пуска на сайта си стенограма от разговора си с немския финансов министър. Ама не мога.
Интересен случай с оставката на шефката на НЗОК Жени Начева. Само преди месеци от Коалиция за България и от ДПС гласуваха против нейното назначаване. Сега гласуват против нейното отстраняване. Е няма угодия! Зайо защо си с шапка, Зайо защо си без шапка. Обаче работата на опозицията е първо да бъде против, а после да пита за какво става дума. На това му казваме „Конструктивна опозиция“.
И днес главният прокурор потвърди, че подкрепя промените в НПК, което значи, че не одобрява аргументите за ветото на президента, чийто съветник беше преди да поеме поста. Видимо юридическият екип на Първанов оттогава леко е осиротял.
Апелативният съд в София остави съдията Санатиров в затвора. Великотърновският апелативен съд пусна учителката, обрала банка под домашен арест. Само преди година щеше да бъде обратното.
От МВР съобщиха, че Цецо Цветанов заминава утре за Брюксел за участие в заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“. Викам си, ако вземе да ги подкара и тия като нашия ВСС, бая зор ще видят. За сметка на това утре очевидно не се очаква мащабна полицейска операция.
И нещо за десерт. По думите на новата здравна министърка Борисов нямал търпение да се срещне с един честен човек. Хм, аз пък чувах, че всеки ден се среща с министрите си.
И още: „Цената за изкърпване на дупките зависи от дълбочината им“, каза зам.-кметът на София Любомир Христов по повод поредния дебат за лунните кратери из Борисовата градина.
Фундаментално, нали? Най-после да чуя нещо смислено.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина