Под небето

България е на последно място по продажба на музика в Европа

Пиратството убива музикалната индустрия, коментират специалисти
Пиратството убива музикалната индустрия, коментират специалисти
Печална статистика лепна България на дъното по продажба на музика в Европа. Според годишния доклад на IFPI, физическите продажби на музика в България бележат шокиращ спад от 40 % за 2009 г., спрямо 2008 г. Българските звукозаписни компании са продали общо 600 хил. копия музика на CD, при 1 млн. за предишната година. По този начин страната ни се нарежда на последно място в Европа по показателя физически продажби. В световен мащаб сме 48-ми от 51 страни, като зад нас остават единствено Уругвай, Перу и Еквадор.
По време на гостуването си у нас през миналата седмица, регионалният директор за Европа на Световната звукозаписна индустрия Франсез Муур пък заяви, че страната ни е номер 1 по пиратство в ЕС. Това са тревожни фактори, които поставят под въпрос бъдещето на музикалния бизнес у нас.  Единствената категория, в която България се нарежда на по-висока позиция е тази за приходи от права за изпълнение. Отчетените 2.1 млн. долара представляват сумите, които дружеството за колективно управление ПРОФОН е събрало. Страната ни се нарежда на 33-та позиция от 43 държави, що се отнася до приходите от правата за публично изпълнение на музика (клубове, ресторанти, хотели) и правата за излъчване (телевизии, радиостанции).
Според доклада на IFPI – Recording Industry in Numbers 2010, глобалният спад на приходите на зукозаписната индустрия за 2009 г. е 7 %. Средният спад във физическите продажби е 12.7 %, а ръстът на дигиталните за същия период е 9.2 %. Общият дял на приходите от дигитална продажба на музика достигат рекордните 25.3 % – което е нарастване от 10 пъти, в сравнение с 2004 г. Най-осезаем е ръстът в САЩ – за 2009 г. 43 на сто от приходите в индустрията там са от дигитални канали.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина