Константин Георгиев: Първи и единствени зашихме шамар на Ахмед Доган

Под лупа

Напук на тройната коалиция по наше предложение Общински съвет в Пловдив първи в България призна геноцида над арменския народ
Image title
Константин Георгиев, кандидат за общински съветник от Кауза Пловдив

– Г-н Георгиев, Общински съвет Пловдив първи призна геноцида над арменския народ по ваше предложение. Разкажете малко повече за това.
– На 4.10.2007 г., по предложение на Едуард Сарафян, председател на Постоянната комисия по Младежки дейности, международни отношения и евроинтеграция, Общински съвет първи в България прие решение, с което призна геноцида над арменския народ в периода 1915 г. – 1923 г. Със същото решение призова НС на РБ да признае геноцида.
Заради политическата конюнктура и натиска на ДПС тогава, областният управител вкара в съда решението, който съд обаче потвърди решението на Общински съвет.
Ние бяхме първите политически лица в Бъългария, които удариха звучен шамар на Ахмед Доган. В светлината на това, което се случва сега в България, не може да не ни направи впечатление, че отново на предна линия излиза Ахмед Доган, който заплашва, че ще беси кандидати за кметове. Това определено води до наливане на вода в мелницата на големите партии. Същото се случи и преди Парламентарните избори през 2009 г. в с. Кочан, община Сатовча. Тогава Доган заяви „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата. Искам да сте много наясно с това.“
– Г-н Георгиев, от Коалиция „Кауза Пловдив”  заявихте, че сте реалната алтернатива на традиционния политически модел. Защо?
– Реална, защото „Кауза Пловдив”, за разлика от много други партии, стъпва на свършена работа и реализирани инициативи за пловдивчани през последните 2 години от мандата, а не само на голи обещания и клишета. Нещо повече – нашият кандидат за кмет, г-н Георги Титюков, е автентичният десен кандидат. Това се видя още през 2007 г., когато само в Район „Централен“ той събра повече гласове, отколкото другите сини кандидати – Спас Гърневски и Николай Караиванов.
Нашият модел на работа е този на действията. Ще започна със стадион „Пловдив” – ние показахме, че не сме безразлични към най-голямото спортно съоръжение. Нещо повече Георги Титюков, като заместник-кмет по спорта първи, още през декември, миналата година с писма до премиера и министрите и пред всички пловдивчани заяви възможността  вторият национален стадион да бъде изграден в града ни. И, вместо, предвидените от правителството 140 млн. лв. за нов стадион, да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за довършването на стадион „Пловдив”. Организирахме  срещи и обществено обсъждане – най-напред сред спортните среди. После направихме  допитване до пловдивчани – най-голямото, правено в града през последните години. Фактът, че над 15 000 души се включиха, показа, че пловдивчани не са безразлични към съдбата на стадиона, както и това, че ние сме на прав път.
– На прав път за какво?
– В превръщането на тази наша политика в традиция. И веднага ще посоча, че за всички по-важни решения в различните гилдии, ние през тези две години, се допитвахме до тях. След като при нас постъпиха доста притеснителни сигнали от ресторантьори и наематели на търговски павилиони, организирахме обществено обсъждане.  Веднага, пред хората  казахме какво можем да направим, поставихме срокове, внесохме предложение в ОбС, то се гласува и считам, че успяхме да подпомогнем бизнеса в града. Таксите бяха намалени и много по-справедливо определени. И пак ще кажа, фактът, че след приетото решение в общинския бюджет се увеличиха постъпленията от наеми и такси на търговци и ресторантьори, показа, че сме били на прав път. Някои се опитваха да ни кажат, че сме популисти, други говореха, че така ще взривим бюджета като намалим таксата. Е, не взривихме бюджета – намерихме взаимноприемливия вариант и за общината, и за хората. Нито пък се оказахме от онези популисти, които само обещават – ние реално помогнахме  на близо 30 хиляди души, заети в този бранш.
– Защо  говорите само за две години, мандатът е четири?
– Защото в първата част от мандата управляващата тогава коалиция  ГЕРБ – ВМРО в момент на жестокото си опиянение след изборната победа, реши, че има капацитета еднолично, при това забележете с 23 мандата от общо 51  в общинския съвет да управлява самостоятелно, като лежеше на комфорта от наследения бюджетен излишък от предходния мандат (2003 – 2007 г.)  в размер на 30 млн. лева. След време сключеният политически брак по сметка между ГЕРБ и ВМРО беше разтрогнат с гръм и трясък и Пловдив беше поставен в положение на безпрецедентна изолация от страна на държавната власт. През 2009 г. кметът Славчо Атанасов направи един от най-добрите си управленски ходове и покани в своя екип човека с най-богат административен опит – Георги Титюков като заместник кмет „Спорт и младежка политика”. И за 2 години в тази сфера се случиха, няма да преувелича, ако кажа – чудеса. В спортни обекти и съоръжения се инвестираха над 6 млн. лева частни капитали.
– Желан партньор ли е коалиция „Кауза Пловдив”, така както вече признаха и Ваши опоненти?
– За да бъде желан един политически партньор, е нужно той да е прогнозируем партньор  и на 100 % коректен. Всички знаят, че стиснем ли си ръцете с някого сме твърди и почтени до край! Най-добрият пример, който мога да посоча е свързан с датата 17. 09. 2008 г., когато смениха тогавашния председател на общинския съвет – Йордан Кюмюрджиев.  Тогава представителите на сегашната Коалиция „Кауза Пловдив” не се подадоха на никакви изкушения и не участваха в преврата срещу него и дясното мнозинство.
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.