30 заведения фалирали за 3 месеца

Под лупа

Ресторантьори се оплакват, че задушават сектора с бюрократични спънки и високи такси
Image title
Ресторантьорсвото е на колене. Ако продължаваме така, няма да ни бъде. За три месеца в Пловдив са фалирали близо 30 заведения. Тази стряскаща статистика извадиха пловдивски ресторантьори и хотелиери пред депутатите Захари Георгиев от БСП и Стефан Дедев от ГЕРБ на среща, организирана от общинските съветници Константин Георгиев и Едуард Сарафян. От поканените общо десет народни представители се явиха само Георгиев и Дедев. А положението в бранша май наистина е плачевно. Собственици на заведения и хотели се оплакаха от проблеми със законодателството и нормативни документи, които влизат в сила със стара дата. Редицата бюрократични спънки още повече дърпат бизнеса назад. В Пловдив има 1072 регистрирани фирми с понятието „заведение”. Реално работят около 700, а за последното тримесечие са фалирали около 30 обекта, разкри Димитър Лукарев. Представителите на бранша искат и намаляване размера на таксите за използване на общински имоти.
Браншът е поставен в неравностойно положение спрямо големите вериги за хранене. Последните не се санкционират за неща, за които на пловдивските заведения се налагат солидни глоби. Представителите на бранша алармираха, че се задава нов държавен рекет с изискванията за задължителната пререгистрация в Агенцията за храните. Според тях мярката е подходяща за нови обекти, но за съществуващите може да става автоматично. Те се съгласиха с предложението на Захари Георгиев да се проведе среща с ръководствата на трите звена – Районната инспекция по здравеопазване, Агенцията по храните и Агенцията за защита на потребителите.
Стефан Дедев бе категоричен, че ще лобира пред общинските съветници от групата на ГЕРБ за приемане на предложението за намаляване на таксите и наемите за използване на общински площи на сесията в четвъртък. “Ще говоря с тях и смятам, че ще ви подкрепят”, заяви Дедев.
Зам.-кметът Георги Титюков допълни, че с намаляването на таксите, вероятността за увеличаване на събираемостта им от страна на местната администрация ще се повиши. “Освен това, ако решението бъде прието, ще облекчи търговците и ще ги извади от сивия сектор”, подчерта Титюков. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.