Новини

Зеленски пожела само едно – края на войната

В новогодишно видеообръщение, излъчено по руската държавна телевизия, Путин каза, че Русия се бие в Украйна, за да защити своята „родина“

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в новогодишното си обръщение, че очаква през 2023 г. Украйна да победи във войната с Русия. По думите му победата няма да бъде постигна с чудо, а чрез работа и с „човечност“.

„Днес има само едно желание. И то ще се сбъдне не чрез чудо, а чрез нашата работа, нашата борба, взаимопомощ и човечност„, заяви Зеленски, облечен в традиционното си от началото на войната зелено облекло.

„Честита нова година! Годината на нашата победа“, заяви украинският президент на фона на тъмния Киев.

Обръщението беше направено на открито, като Зеленски беше обграден от пълен мрак в Киев, съобщи Дневник. В града хиляди хора са без ток заради разрушенията на цивилна инфраструктура, причинена от руските въздушни удари през последните два месеца.

Снимка на корицата: © Reuters

Според Свободна Европа, президентът Володимир Зеленски е отправил към своя народ новогодишно пожелание заедно със съпругата си Олена пред коледно дърво.

снимка: AFP

„2022 удари сърцата ни. Изплакахме всички сълзи. Всички молитви бяха изкрещяни. 311 дни. Имаме какво да кажем за всяка минута. Но повечето думи са излишни. Нужна е тишина, за да се чуе„, каза още той в още едно лично обръщение.

„Не знаем със сигурност какво ще ни донесе новата 2023 година. Искам да пожелая на всички нас едно – победа. И това е главното нещо“, допълни Зеленски.

Той призова това да бъде годината на завръщането на украинския народ – на войниците – при семействата си, на затворниците – по домовете си, на бежанците – „в своята Украйна“, на временно окупираните земи, които „ще станат завинаги свободни“.

„Готови сме да се борим за това. Ето защо всички ние сме тук. Тук съм. Тук сме. Ти си тук. Всички са тук. Всички сме Украйна!“, каза още Зеленски.

Само няколко часа преди Нова година Русия отново обстреля страната – украинската ПВО успя да свали 12 от над 20 изстреляни ракети по Киев, Запорожие, Николаев и други региони. Един човек загина в столицата, а 20 души са ранени.

В същото време руският държавен глава за пръв път се обръща на Нова година към гражданите на Русия в обкръжението на военни в бойни униформи.

Новогодишното обръщение е записано в щаба на Южния военен окръг.

Владимир Путин заяви, че страната му никога няма да отстъпи пред опитите на Запада да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия, предаде „Ройтерс“. Той каза още, че Русия се бие в Украйна, за да защити своята „родина“ и да осигури „истинска независимост“ на своя народ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. хем АЯТОЛЛАХ хем ХУМАНЕН хич не гила, сульо тъпоъгълен, то е като ДЪРВЕН КАМЪК . . .

    ‘Оди дрО’би зеле у Коньовица, копАле; тука у Филибето не сме Шиа, а Суни и Суфи майните!

  2. „Зеленски пожела само едно – края на войната“ – в интерес на истината никъде не се казва подобно нещо в неговите думи ,ала толкова ви отбират главите замаяни от доларите на америка за българистан! Не ме разбирайте погрешно ,аз съм твърдо зад идеята руските окупатори да бъдат наритани от Украйна, ала подобни свободни съчинения после дават полена изява на копейкаджиите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина