Новини

Въздушна тревога е обявена в цяла Украйна

Експлозии се чуха в Киев

Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна в петък, а властите предупредиха за потенциални руски ракетни удари, призовавайки жителите да се скрият, съобщава Дневник.

Малко по-късно свидетели на агенцията и официални лица съобщиха, че в столицата Киев и околностите са се чули експлозии, според журналист на агенцията – най-малко три.

Градската администрация съобщи, че противовъздушната отбрана работи в столицата.

Отломки от ракети са повредили частен дом, две коли и електрическа мрежа в столичния квартал Холосиивски, съобщиха градските власти.

„Има голяма заплаха от ракетна атака. Искам отново да подчертая – не пренебрегвайте сирените за въздушна тревога“, каза преди това Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев.

Междувременно операторът на украинската електропреносна система „Укренерго“ съобщи, че няколко съоръжения с високо напрежение в страната са били ударени от руски ракетни атаки в петък сутринта.

Според съобщението няколко съоръжения в източна, южна и западна Украйна са били ударени, което е причинило прекъсване на електрозахранването.

Кметът на най-големия град в Източна Украйна, Харков, потвърди, че инфраструктурно съоръжение там е било ударено и предупреди за възможни прекъсвания на електрозахранването в резултат на това.

„Въздушната тревога ще бъде продължителна“, каза Максим Марченко, областен управител на южната Одеска област. „Моля, не пренебрегвайте сирените за въздушна тревога и отидете в убежищата“, допълни той.

Критична инфраструктура е ударена и в Хмелницки в Западна Украйна и в Днепропетровска област в центъра на страната, казаха регионални служители.

Обстрел през нощта

Предупреждението за въздушна тревога дойде, след като тази нощ, според местните власти, руските войски са обстрелвали неколкократно Харков, като е било прекъснато електрозахранването в някои части на втория по големина град в Украйна.

Засега няма данни за жертви или ранени.

„Окупаторите удариха критична инфраструктура. Имаше около 10 експлозии“, съобщи в „Телеграм“ регионалният губернатор на Харков Олег Синегубов. „В някои райони има прекъсване на електричеството. Спешните екипи са на място“, добави той.

Кметът на Харков Игор Терехов по-рано каза, че е имало руски обстрел около 4:00 часа сутринта, който може да причини прекъсване на електрозахранването, отоплението и водоснабдяването в някои части на града.

Най-малко 17 руски ракети са ударили за около един час тази сутрин и град Запорожие в Югоизточна Украйна, съобщи изпълняващият длъжността кмет на града Анатолий Куртиев, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Ракетните нападения са били насочени срещу енергийната инфраструктура, уточни Куртиев в „Телеграм“ и добави, че в момента властите събират информация за щети и евентуални жертви.

Свалени дронове и ракети

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат каза пред украинската телевизия, че противовъздушната отбрана е свалила пет от седем дрона и пет от шест ракети „Калибър“, изстреляни срещу Украйна.

Военновъздушните сили съобщиха и че 35 ракети С-300 са били изстреляни в Харковска и Запорожка области. Противовъздушната отбрана на Украйна не е в състояние да свали този тип ракети.

Длъжностни лица също заявиха, че са наредили аварийно спиране на електричеството в цялата страна след атаките срещу инфраструктурата.

След посещението в ЕС

Новите атаки идват след европейската обиколка на президента на Украйна Володимир Зеленски. Вчера той участва в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, където заяви, че няколко лидери на съюза са казали, че са готови да предоставят на Киев бойни самолети, за да му помогнат в борбата срещу руската инвазия.

Зеленски говори на пресконференция, след като се присъедини – за пръв път досега – към разговорите на всичките 27 националните лидери на ЕС в Брюксел в рамките на едва второто му пътуване в чужбина след нападението на Русия преди година.

В заключенията от срещата на върха обаче няма гаранции за започване на преговори за членство още в края на годината, каквото е желанието на Киев. Лидерите са записали само, че „бъдещето на Украйна е в ЕС“, както и ангажимент да помагат за изпълнение на условията за постигане на членството, както и респекта си към „значителните усилия“ положение от Киев да се интегрира в ЕС, както и от „решимостта на Украйна да започне преговори за членство“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина