АктуалноГрадътНовини

Учениците от 6 до 12 клас в град Пловдив минават на дистанционно обучение

Решението е на областния щаб влиза в сила от утре и ще важи до 22 ноември

Две седмици дистанционно обучение се въвежда в училищата в град Пловдив за учениците от 6 до 12 клас. Това решение са взели в областния кризисен щаб с участието на директорката на РИО Иванка Киркова и зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов.

Мярката се въвежда само за учениците в община Пловдив, докато промяна за останалите ученици в общините от област Пловдив няма. Там не се налагат занятия в онлайн среда, тъй като няма ситуацията с разпространението на вируса не е толкова динамична, а на места дори няма болни или карантинирани ученици и учители. На директорите в другите общини се възлага да следват указанията, спуснати от здравното министерство.

Дистанционното обучение се въвежда до 22 ноември. След 22 ноември ще се въведе постепенно преминаване към присъствено обучение във физическа среда, обявиха от областния щаб. По преценка на ситуацията, на 23-и ноември, ще има указания как да се върнат в училищата, заяви Иванка Киркова. Тя подчерта, че днешното решение е информирано и взето единодушно на база анализи на ситуацията. И призова директорите да училища да поемат управленската си отговорност и да преценят дали учениците до 5-ти клас да останат в клас, спрямо конкретната ситуация в даденото школо. „Оставаме да следим ситуацията. На 23-ти училищата ще получат указания как да се върнат към присъствено обучение“, каза още Киркова.

Имаме 3 училища в онлайн режим още от днес, надявам се съвсем навреме да сме взели това решение към онлайн обучение, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Този критичен момент няма да е лесно за ученици и учители, може би ще има напрежение и в семействата, добави той. Стоянов призова към гъвкавост у учителите и семействата, за да използват съвременните дигитални технологии.

„Ако има добра новина то тя е, че училищата в Пловдив са обезпечени технически и още от 2019г. използват облачните технологии за образование. Видя се, че имаме висока подготвеност. Сега е ред на учителите да използват момента за проектно базирано обучение, за работа в групи, а не просто да се правят видеовръзки. Учителите трябва да са малко по-гъвкави. Няма да е лесен този зимен сезон, но можем да се възползваме и от тази ситуация, за да извлечем позитиви и тя да помогне за продължаването на модернизирането на системата“, каза Стефан Стоянов.

Към вчерашна дата в Пловдив от началото на учебната година има заразени и карантинирани общо 137 учители. Карантинираните паралелки са 18, а заразените и карантинираните ученици са общо 1054.

Каназирева: Планът е следващата седмица „Св. Мина“ да е готова за ковид-болница

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина