АктуалноБългарияВластГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод лупа

Каназирева: Планът е следващата седмица „Св. Мина“ да е готова за ковид-болница

Белодробна не е болница, а празна сграда, коментира предложението на синдикатите областният управител

Вече имаме комуникация с Община Пловдив относно казуса с преобразуването на МБАЛ „Св. Мина“, отговори на въпрос не Под тепето областният управител и председател на Координационния щаб Дани Каназирева.

Та съобщи, че днес е провела среща с изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов, шефа на здравната дирекция в общината д-р Калин Калинов и управителя на болницата проф. Петров, както и част от екипа му, за да коментират какво ще се случва. По време на разговорите на участниците им е станало ясно, че не става дума за купуване на респиратори и в бившата Първа градска ще се приемат пациенти с по-лека и средна симптоматика. Това се разбра то думите на Каназирева по време на извънреден брифинг днес, на който бяха обявени допълнителни мерки за училищата.

Учениците от 6 до 12 клас в град Пловдив минават на дистанционно обучение

„Вече са осигурени лекарски екипи от други болници, които ще бъдат командировани при нужда в „Св. Мина“. Остава да разберем при новите обстоятелства колко от общо от 72 –мата лекари там, 45 от тях са под 60-годишна възраст, ще останат да работят в тази сложна ситуация, която ще става по-сложна. Едва тогава ще кажем как ще вървят нещата. Планът на щаба е следващата седмица там да има 90 легла за лечение на коронавирус и готови екипи, в това число пренасочени от други болници“, заяви Дани Каназирева.

Областният управител коментира и предложението на лидера на КТ „Подкрепа“ в града Атанас Кръстев, бившата Белодробна болница Кудоглу да бъде превърната в такава за лечение на ковид.

 „Много е хубаво да се дава акъл и предложения. Да, имаме нужда. Нека само да ми обяснят как една празна болница без нито един лекар и легло ще лекува пациенти. Как?! Освен това няма и разрешение, даже не говорим за оборудване. Нека г-н Кръстев ни даде само персонал, ние оборудване ще осигурим и за две минути ще вземем решение. Това дори не е болница, а празна сграда. Сгради всеки може да предостави,“ заключи Каназирева.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина