АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Тотален хаос в Стария град, коли превзеха калдъръма и тротоарите

Общината напълно изтърва положението от контрол, автомобилите завзеха архитектурния резерват

Дори двора на АМТИИ се превърна в паркинг на близките хотели и места за настаняване. нареденият преди няколко години калдъръм е в кратери

Община Пловдив търпи пореден тотален провал. Заради безхаберие и липса на адекватни решения Стария град се превърна в паркинг в последните няколко седмици.

Въпреки бариерите и добре структурираната система за достъп до архитектурния резерват от преди няколко години, ситуацията в момента е извън контрол. Автомобили са превзели всеки свободен сантиметър в перлата на Пловдив. Хората в администрацията, които би следвало да отговарят за реда там, са се постарали да създадат абсолютен хаос от една добре организирана доскоро система за достъп и паркиране.

От снимките, които ви представяме, се вижда, че леки коли са паркирани навсякъде. Пренареденият калдъръм вече е изкъртен, а по настилката има безброй кратери, които застрашават глезените на пешеходците.

За тях пък въобще място не остана. Дори тротоари в архитектурния резерват няма- те са се превърнали в паркоместа. Така е пред Синьото училище- тротоарът там е напълно компрометиран от спрелите там шофьори. Ето галерия е от вида на настилката от редките мигове, в които няма спряно возило:

В паркинг е превърнат дори дворът на АМТИИ. Но не от коли на ръководството на Академията, преподаватели или студенти, а от гости на близките хотели и места за настаняване.

Много от автомобилите, полазили калдъръма и тротоарите, са rent a car, друга част са със столични регистрации. Има и такива на държавни предприятия, като Южноцентралното в Смолян. Което е доказателство, че бариерите в резервата се вдигат за всички.

„Който е решил, той е паркирал в резервата. Чудим се само кои седят на бариерите и на какъв принцип ги вдигат. До преди две години строителни работници за спешни ремонти не пускаха през бариерите, сега само НЛО и танк не е минало през тях. Само вътре в Античния театър още не са си вкарали автомобилите”, коментират живущи в Стария град.

Те добавят, че буквално във всеки свободен квадрат се е сврял автомобил.

А има и такива шофьори, които спират по средата на малки калдъръмени улички без тротоари.

А пешеходците, стига да са по-слабички, трябва да се провират между тях и стените на възрожденските къщи или дуварите на дворовете им.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

8 коментари

  1. Бай Ганьо Културтрегерът! Купил жипка за 200 бона и целия свят му е длъжен на бастуба непоръбен…. мила родна кочина и пръсточелите културисти е нея.

  2. Маминият може всякакъв да е, ама градът беше супер откъм културната част и всичко беше уредено.

    Зико не е ясно какво прави в общината, ама не си мислете въобще, че този областният от ДБ или ПП ще ви оправят на следващите избори.

  3. Очудва ли ви нещо? Колко много доказателствен материал сте събрали за некадърното гербаджийско управление на голямата община, район Централен, Старинен Пловдив и селските професори от АМТИ, които горддо си пърпорят с трошките и джиповете по кълдъръма от години и няма кой да ги изгони. Така изглежда един завладян от гербаджии град.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина