Тъжно е, че кметът представя Пловдив като лидер в дигитализацията

Актуално Власт Гласове Новини

Тъжно ми е, когато чета днешното изказване на кмета Димитров, че Пловдив бил лидер в областта на дигитализацията в образованието, това пише в коментар по повод откриващата реч на кмета Здравко Димитров на днешната конференция посветена на електронното управление в града “Digital Plovdiv”, общественикът Ивайло Спасов.

Речта може да видите м статията – Заявяваме електронно 100 услуги в Пловдив 

Вижте пълния коментар по темата:

„Ако е така защо Община Пловдив продължава вече 2 години да разкарва родителите да събират служебни бележки от работодателите си и да си снимат трудовите книжки, за да могат да докажат, че работят при кандидатстване за детска градина или ясла?

Какво дигитално има в това да помъкнеш една майка или един баща на 30-40-градусова жега, за да си вземе служебната бележка от работодателя, а после и да я занесе в яслата или градината?

Хубаво е някой да изясни на кмета, че веднъж събрана информацията може да се споделя служебно между администрациите. И за да му бъда полезен, прилагам писмото, което ми пратиха от НАП миналата година след запитване по казуса.

 

В него ясно се казва, че чрез подписване на най-обикновен акт на взаимодействие между Общината и НАП служебно и в реално време могат да бъдат предоставени необходимото количество данни. Така мъките на толкова много родители ще приключат. Подобна е ситуацията и при взаимодействие с НОИ.

Безумната практика в нашия град крие и други опасности – немалко родители не съобразяват да скрият заплатата си при снимане на трудовата си книжка. Така в ръцете на директори на ясли и градини попада т.нар. „непоискана информация“, а така се нарушават законови разпоредби, както и (неволно) клаузи за конфиденциалност в трудови договори.

Въпрос на желание е, г-н Димитров, това да престане. Важно е да разберете, че дигитализацията не се изразява само в това да се подписваш с електронен подпис.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Тъжно е, че кметът представя Пловдив като лидер в дигитализацията

  1. Кметът ще тегли отново 50 милиона заем и ще въведе тотална дигитализация.Ако не се получи пак ще тегли 50 милиона…..Той има опит в тегленето на заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.